Saturday, February 2, 2013

Jumpa Pakar

Salam semua. Ok lah. aku mau cite pasal aku jumpe doctor pakar sakit puan. berkaitan kenapa sudah setahun berkahwin, tetapi still tak mengandung? Belum rezeki? tapi mesti ada sebab musibab kan kenapa masih tak de rezeki tu.. tepat je pukul 5.30 kitorg pergi balik klinik, perghhh dah ada 3orang sampai dulu. Eh bila dorang sampai? waduh pantang lepa sikit. laju je yang lain maju selangkah. hikhik.. ok la, pukul 6.30pm cenggitu dapat la masuk jumpe doctor, doctor tanya la dah kawen berapa lama, period teratur ke tak, kekerapan bersama. Then doctor terangkan lah ada pelbagai faktor kite sukar hamil antaranya sperma bermasalah, tiub fallopian tersumbat, telur tak cukup matang. Then doctor cakap, both lelaki dan perempuan kena check, takut salah sorang bermasalah atau kedua-duanya memang bermasalah.

Pastu doctor tanya, aku sekarang dah period ke berapa? Aku cakap la dah hari ke 23. Doctor senyum je then cakap, kalau hari ke 23, kite dah tak sempat nak check kilang telur (ovary) tapi leh check darah untuk tengok ada ovalution ke tak. Tapi doctor tak suggest nak check ovalution tu sebab next period kena check lagi. Aku pun dengar la cakap doctor. Pastu doctor bagi suggestion, nak makan ubat clomid tak? Ubat subur yang boleh mematangkan telur. Untuk pengetahuan, wanita memerlukan 2-5 telur yang matang berukuran diameter lebih daripada 16mm untuk menetas dengan jayanya. lebih kurang gitu la. lebih banyak telur matang yang terhasil, lebih tinggi peluang mengandung dan mungkin boleh jadi kembar tidak seiras.

Then ubat clomid ni kena makan 5hari berturut-turut. kalau makan pukul 8pm, keesokkannya kena makan pukul 8pm jugak sebab tidak mahu overdose dalam sehari. Ubat ni leh makan dari hari period ke 2-6, 3-7, 5-9. So doctor pun suggest la aku datang balik hari ke2 period untuk ambik ubat clomid then buat appointment hari ke12 untuk buat TVS lak. Apa itu TVS? Trans Vaginal Scan iaitu nak scan ada tak telur matang yang dihasilkan. datang time hari ke12 sebab time tu wanita dalam keadaan dimata telur-telur tengah dihasilkan.

So cost yang aku kena, rm20 untuk consultation, rm40 untuk borang check kesuburan sperma. still tak pergi check sperma husband lagi sebab tak tau hospitalnya kat mane plus kalau nak check sperma, lelaki tidak boleh mengeluarkan spermanya minimum 2hari dan maksimum 5hari. Updated, alhamdulillah sperma suamiku NORMAL!

Tibalah saat yang dinantikan dimane aku start 1st period balik iaitu hari Isnin, 28 Jan. So aku dan husband pergilah klinik ambik ubat clomid. Nurse terangkan la sama macam aku tulis atas nu. Harga ubat clomid rm20. Then buat appointment dengan doctor hari ke12 period iaitu bersamaan 8Feb. Keesokkan harinya hari ke2 period, Jeng-jeng-jeng bongok aku tak period siot! Then semalam tu apa? Just tompok-tompok period je, tak luruh banyak pun, aku je yang over confident yakin semalamnya aku dah start period. aku tanya husband, husband kata tak pe, tunggu sampai esok sebab ubat tu makan hari ke3 period kan? oklah, aku pun menanti penuh debaran keesokkan harinya. dan sah aku TAK PERIOD! ok fine, terpaksa call klinik then cakap tersalah detect period. malu seh.. tapi sib baik nurse tu relax je, dia cakap jangan makan ubat clomid tu lagi. then cancel appointment dengan doctor yang 8Feb tu. huhuhu.. haru T_T

28Jan tak period padahal kitaran dah masuk ke30 hari ni. Sebab kan aku tak sabar, akupun belilah alat uji kehamilan sendiri. Uji kat rumah pepagi bangun tidur terus check, hasilnya -ve. keciwanya tak period tapi tak hamil pun :(  31Jan giler dah masuk 33hari still tak period lagi, aku maksimum pun 31hari je.. Korang faham tak perasaan aku? dikala ko dah nampak jalan penyelesaian, ko mengharapkan ko akan period supaya ko boleh buat follow up checking untuk hari ke12. tapi ko tak start period pun.. why why why?? adakah dah mengandung? tapi ujian -ve! ke sebab tak de ovulation terjadi? antara perkara yang paling ditakuti kaum wanita T_T sangat-sangat takut, sedih, keliru, rasa kenapa benda ni berlaku kat kite.. seribu satu persoalan yang tak terjawap. menunggu sehari demi sehari sangat-sangatlah menyakitkan. :'(

Tapi Alhamdulillah aku masih berfikiran +ve, tanya kawan-kawan yang dah berpengalaman. Semuanya cakap benda ni ambik masa. memang kena banyakkan bersabar. pagi tadi 2Feb bersamaan hari ke35, aku check ujian urine lagi sekali kat rumah, ok ada 2 jalur! satu jelas then satu lagi sangatla samar!! OMG! tapi kenapa samar? bila digoogle, rupanya boleh aku conclude kan, lagi sensitive alat penguji, lagi mahal harganya dan lagi tepat keputusan +ve akan dilihat. Memandangkan aku guna alat penguji yang harganya rm5 je kan.. haha, ok lah, esok aku beli harga yang rm29.90 jenama clearblue punye. :p So aku ni dikira +ve hamil la kan??

Tapi aku tak nak happy sangat sebab banyak kemungkinan boleh berlaku, mungkin keputusan samar tu salah, mungkin alat penguji telah dicemari atau apa-apa lah. Isnin pagi baru confirm balik dengan alat uji yang agak sensitive, kalau betul aku +ve hamil, Alhamdulillah sangat-sangat. then nak cepat-cepat jumpe doctor minta pendapat dan minta ubat kuatkan rahim. gerun wo bila dengar keguguran diawal kehamilan.. setahun ni dah usaha.

Ok pasal 28 Jan yang aku ingatkan period tu, tapi sebenarnya tu bukan darah period, tetapi implementation bleeding (proses penempelan janin di dinding rahim), ianya menyerupai tompok-tompok darah yang berwarna coklat. hanya setompok dan hanya ada sehari sahaja.

Updated 3Feb 2013:
Dari pembacaan, dalam kandungan 6weeks baru boleh lihat ada kantung atau dot hitam melalui TVS. Then after 8weeks baru leh scan denyutan jantung bayi. So memandangkan harini aku baru 5weeks, so aku decide nak buat urine test dan jumpa pakar pada hari Rabu nanti je. at least dah nampak kantung tu, kire lega la sikit hati kan. Then aku ada terbaca, kena check awal kehamilan untuk detect hamil luar atau dalam rahim. kalau luar rahim, boleh suntik supaya janin boleh diserap masuk ke rahim balik. tapi kalau lewat sangat, janin dah membesar, dah tak boleh nak suntik dah, nak tak nak kena gugurkan sebab akan mendatangkan bahaya kepada ibu.

Updated 6Feb 2013:
Alhamdulillah UPT from ClearBlue detect Pregnant 1-2weeks.. Tapi pelik, kenapa baru 1-2weeks? bukan patut 2-3weeks ke? hrmm mungkin aku ovulate lewat kot.. takpe la. still syukur Alhamdulillah. Akhirnya Kau permudahkan urusan ku ya Allah. Aku pun pergi la jumpe pakar, buat scan kat perut dan tvs, still tak nampak apa, even yolk sac (kantung) pun tak nampak apa.. ikutkan kandungan aku dah 5weeks 3days. tapi dinding rahim dah tebal, so doctor sahkan memang pregnant. Ya Allah Syukurrr!! :) Doctor suruh datang balik untuk check progress baby 2 minggu selepas tu.. means 20Feb la.. Doctor tak bagi aku ubat kuatkan rahim sebab aku tak de tanda-tanda keguguran. Alhamdulillah.

Updated 17Feb 2013:
Aku mengalami tompokan darah berwarna coklat lagi.. start tompokan 13,14 dan 15hb. Walaupun sikit, tapi buat aku betul-betul gerun. 15hb, aku pergi jumpe doctor biasa untuk check apa yang terjadi, doctor scan, langsung tak nampak walau kantung :( kemudian doctor suruh test UPT, malangnya UPT tersangat-sangatla samar :( doctor baru ingat nak bagi ubat kuatkan rahim, tapi disebabkan keputusan -ve (UPT samar akan dianggap -ve oleh doctor biasa), doctor tidak dapat bagi sebarang ubat. doctor hanya suruh aku bersabar dan berdoa.. keesokkan harinya, aku gembira sangat sebab bangun2 tidur, langsung tak de tompokan darah dah.. Alhamdulillah amin.. Tapi sehari tu je, hari ni, hari yang betul-betul menyentap perasaan aku. Aku temankan kawan husband pergi bertandang/berkahwin, jalan agak berlopak, dan aku mengalami gegaran di perut dengan agak kuat. Dalam 3 jam kat kenduri, aku mula rasa basah kat seluar dalam dengan darah-darah cair, aku ajak suami balik rumah terus. Kat rumah, aku terus tidur then terbangun untuk solat Magrib, Ya Allah, darah masih tak berhenti turun, kali ni darah yang sangat-sangat la pekat. Aku tak mampu nak berfikir apa, aku buntu, dan akhirnya keluarla seketul kantung yang telah terbelah dua. aku panggil suami aku dan kitorg menangis kat situ juga. Suami suruh rehat, 3jam lepas itu, keluarla lagi separuh kantung yang masih bersisa kat rahim aku ni..

Updated 18Feb 2013:
Kami ke klinik pakar yang kami selalu pergi, dan doctor memang sahkan itu adalah sebahagian daripada kandungan. doctor sahkan yang aku keguguran dan doctor bagi MC selama 2 minggu. Rupanya tompokan darah yang aku baru-baru alami ini adalah merupakan threatened abortion ataupun ancaman keguguran. Patutla clearblue hanya detect aku pregnant 1-2weeks je, dan scan pun langsung tak nampak sac, rupanya kandungan aku tidak menjadi memang daripada awalnya :(

Aku redha, walaupun Allah hanya meminjamkan perasaan ni hanya la sementara, tapi aku gembira dangan nikmatNya yang tak terhingga ni.. Sekurang-kurangnya, aku pernah merasai kehamilan itu walaupun hanya beberapa detik. Mak aku tetap suruh aku namakan kandungan tu walaupun cuma seketul kantung. Dan kitorang decide bagi namanya sebagai Nurul Afif. Semoga berbahagiala kamu disana.. Mama masih merinduimu.. :) Semoga ada penganti dirimu yang terbaik dan terindah didunia ini.. :')

Moral of the story: Setiap perkara yang terjadi mesti ada hikmah disebaliknya dan banyak-banyak la bersabar

p/s: Kawan-kawan please pray for me ye :)

Adakah saya berjaya hamil setelah keguguran kali pertama? Ye aku berjaya hamil untuk kali ke2 dalam tahun yang sama. Tapi perjalanannya sangat panjang. Kalau nak tau cerita seterusnya, boleh baca post yang ni pulak ye "Bleeding atau Pendarahan Ketika Mengandung"


131 comments:

  1. rilex beb, all the best untuk ko n husband k :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha hime dah nak kawen kan.. boleh la try ambik folic asid 3bulan sebelum kawen. baik untuk sesiapa yang merancang nak hamil. asid folic boleh mengurangkan kecacatan kepada janin. tapi kalau bab menyuburkan, tu gua tak tau la pulak :p

      Delete
    2. lagi satu.. jgn lupa catat waktu period then tgk circle period mcm mane.. kalau 21-35hari, adalah normal. mcm aku dulu2 sblm kawen, elok je 27-30 hari.. skrg ni bersepah2, plg awal 25hari, paling lewat 31 hari. tapi rupanya still normal :)

      Delete
    3. kenapa ek period jadi x teratur macam before kawen? hormon ke? membe aku pun ramai camtu

      ok thanx a lot for the advice, nati aku carik folic acid tu! :D

      Delete
    4. maybe la pasal hormon.. entah aku pun tak pasti sgt.. tp as long as tiap bulan kite period, inshaaAllah rezeki hamil tu akan ada..

      Delete
    5. BERITA PENTING UNTUK ORANG MELAYU BERAGAMA ISLAM
      Skuad Penyelamat Negara

      1. Pada hari ini, saya telah mendapat satu maklumat yang agak mengejutkan daripada kenalan saya yang bekerja di Singapura dan juga merupakan antara orang kuat Parti PAP.

      2. Beliau telah mendedahkan (sengaja atau tidak saya tidak tahu) bahawa Kerajaan Singapura telah memberikan cuti khas 2 hari pada hari 3hb Mei, Jumaat dan 6hb Mei, Isnin. Selain itu, Kerajaan Singapura juga akan memberikan elaun minyak khas.

      3. Keistimewaan ini hanya diberikan kepada warganegara Malaysia berbangsa Cina akan pulang untuk mengundi DAP khasnya di Johor.

      4. Lebih mengejutkan apabila pekerja-pekerja Parti PAP diarahkan untuk turut serta membantu jentera DAP sepanjang tempoh berkempen. Sekiranya terdapat perhimpunan besar-besaran DAP, sedarlah bahawa ada antara mereka bukan warganegara Malaysia dan pekerja parti PAP.

      5. Beliau juga ada menyampaikan bahawa salah seorang 'taikun' besar di Singapura akan menyumbangkan 7 buah bas kepada mereka yang tiada kenderaan untuk pulang.

      6. Nampaknya hubungan antara PAP-DAP ini semakin erat dengan kehadiran Lim Kit Siang di Gelang Patah sebagai calon.

      7. Bersungguh-sungguh PAP dari Singapura ini untuk membantu DAP membuktikan bahawa selama ini mereka sebenarnya tidak pernah berpecah. DAP menjadi sebagai cawangan PAP di Malaysia.

      #orang johor bersedia untuk berjuang habis habisan.... patahkan sayap roket DAP

      - katak hijau -

      Delete
  2. awal2 memang tak berapa nampak :)
    kalau nak jelas biasanya urina awal pagi

    Apapun macam Hime S cakap all the best ya..
    congrats and take care.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku giler menjerit tgk urine test tu ada 2 lines kot.. walaupun yang satu lagi tu samar2 je kan.. perkara ni pernah aku alami setahun yang lepas.. bulan 1 la jugak.. aku check sbb period aku dah delay 2hari. then -ve weh.. urine test aku tu ada 1 line je.. hampa giler.. sekali esoknya je aku period. macam haram je.. muahaha. then after 3bulan kemudian, aku delay lagi period sampai 3hari.. aku pun semangat check urine test, pun -ve jugak.. sekali beberapa jam kemudian, perghhh period elok luruh seluruh2nya.. buang duit aku je beli alat uji bebanyak.. wakaka.. ni la 1st time ujian aku ada 2lines weh.. tapi aku baru je test sekali. esok nak test lagi sekali guna murah punye.. hari rabu baru yang mahal tu.. wakaka

      Delete
    2. sabar dan tenang :)

      Ada orang tunggu berpuluh tahun ya.. Semua ada hikmahnya.
      Bila sampai masanya Allah akan bagi bagi mereka yang meminta dan yea Allah tahu kelayakan kamu mengapa dia beri dan tidak.


      Apapun kami doakan segalanya yang terbaik buat kamu.

      Delete
    3. tak mau la tgu after 10years.. aku tak sekuat dorang.. T_T kalau boleh diperawalkan, diperawalkan la.. Alhamdulillah aku sedang melangkah setapak ke arah itu :) ha pagi tadi check urine lagi, Alhamdulillah masih ada 2line. Tapi still samar la. sbb guna murah punye kan :p

      Delete
    4. Jangan lupa semua ketentuan Allah.
      Nak taknak Dia yang tentukan kita hanya boleh berusaha dan berdoa.

      Jangan lupa doa dan sujud syukur semoga semakin kita bersyukur Allah akan membantu mempermudahkan kita.

      Allah itu maha pengasih dan penyayang. :)

      Delete
  3. DeeDee PiSCes Za...

    Moga Allah memudahkan segala urusan lu.. dan beroleh zuriat yang diidamkan... Ingat... ader sebab Allah belum nak bagi lagie... maybe tunggu lu orang betul-betul bersedia... Allah tau yang mana selayaknya untuk kiter...

    Ameen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha bang C++ mesti ada pengalaman drpd isteri kan? ada tak tips2 or petua2.. bila perlu scan.. apa ubat perlu ambik.. skrg sy banyak membaca drpd pengalaman org je.. tu pasal busy sikit sampai bersawang blog ni.. hehehe

      Delete
    2. hahaha awal2 lagi nak scan apa? bukan nampak lol..
      Sabar-sabar la Za oii..

      jaga kesihatan tu yang penting elakan buat kerja-kerja berat yang mengancam sebab awal-awal ni pautan dia tak kuat dan kukuh..
      elakan dari keguguran..


      Delete
    3. kena scan bab.. dah 5weeks ++, dah boleh sgt dah scan kata kawan aku.. awal2 la penting.. mmg x kan nampak apa.. tp at least dah nampak ada kantung tu.. even tak de heartbeat. then kena scan rahim terbalik ke tak.. pastu kandung luar rahim ke.. then klu diperingkat mcm ni, doctor lg syorkan. sbb nak tgk kondisi ibu kepada baby. pastu after 2weeks baru dtg balik utk scan heartbeat pulak :)

      Delete
    4. Pi la tanya doktor puan :)
      Mereka tentu banyak nasihat dan petua yang baik

      Delete
    5. ye la.. aku dah update blog atas nu.. aku nak jmpe hari rabu iaitu esok.. cuma sblm jmpe, nak la jgk tau apa yg perlu kite tahu.. idakla bodo2 je dtg dgn lgsg x de knowledge di dada..

      Delete
    6. Tak salah kalau tak tahu apa-apa pun sebab firsttime so tu kena tanya..yang dah ada anak pun masih banyak lagi yang tak tahu :D

      Antara yang ko perlu tahu ialah
      - keadaan ko sekarang ok ke tak pada pendangan doktor etc
      - keadaan baby biasa awal2 ni xtau atau xnampak nak scan
      - apa yang aktiviti patut dilakukan juga dielakan
      - followup check up?
      - makanan/vitamin etc
      - kalau sakit demam etc.. apa yang harus ko lakukan pengambilan ubat etc.
      - apa yang laki ko kena buat etc.

      Dan lain-lain la.. ala relaks la.. Kuceng yang tak pi klinik/ospital jumpa doktor pun boleh beranak anak yang sihat dan comel2.. lol.

      So berpada-pada jangan over hehehe..

      Tu je la nasihat aku.. :)

      Delete
    7. musti excited sebab dah lama juga tunggu kan.. :)

      Apapun kena faham anak itu amanah :)
      Memang dia nampak comel tapi datang bersama tangungjawab yang teramat besar.

      Just take care faham keadaan diri ko sendiri especially rahim kalau jenis orang rahim tak kuat elakan dari buat aktiviti lasak juga makanan dan minuman yang "tajam"..


      Delete
    8. tu la.. kite tak tahu ketahanan rahim kite kan.. after ni akan lebih berhati2

      Delete
  4. ha mengikut kata ramai.. seeloknya apabila period kamu delay. dan kamu telah menguji menggunakan penguji alat kehamilan, terbukti terdapat 2 jalur walaupun samar, elok la segera berjumpa dgn doctor untuk melihat perkembangan terkini. jgn risau kalau fikir masih terlalu awal, kerana ujian diperingkat awal dapat mencegah daripada kecacatan dan perkara yang tidak diingini terjadi.

    follow up checking bagus dilakukan dari semasa ke semasa.

    jadi pergilah berjumpa doktor skrg! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay!! aku suka info ni.. sangat berguna! btw, lu dah kawen n dah ada anak ke? gaya mcm dah. hehehe. ni yg makin semangat aku nak gi ni

      Delete
  5. wow tetiap malam/siang mu buat pojek ke? dasat mu nie, pe kate mu gi beli buku kamasutra pulok.....
    hurmmm mu je yg kecoh check fertility mende,laki mu dop check kesihatan sperma die ke?mane tahu......

    ReplyDelete
    Replies
    1. laki aku kata tgk dulu doc kata apa.. klu esok +ve, dia x jd nak check. muahaha

      Delete
  6. p buat urine test kt hosp wei..cam aku hari tu tak smpi g tarikh period,tp slalu sakit perut..buat urine test..rupanya ngandugn..hope ngn asben akan dapat berita baik nnt.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah scan dah.. confirm ngandung.. Alhamdulillah.. tapi kantung tak nampak lagi.. sebab baby baru umur 1-2weeks. maybe akhir bulan ni baru gi scan lagi sekali :)

      Delete
    2. eh sorry2 lupa nak login

      -PiSCes Za-

      Delete
    3. thanks. tapi tak buat post lagi.. sebab ingat akhir bulan ni baru scanning utk confirmation lg sekali kot.. after that baru ada mood nak buka post baru. hehehe

      Delete
    4. Ok la tu just be careful and take care..
      hope everything ok until deliver and got cute baby..

      Delete
    5. dah jaga elok2 dah.. tp klu tak de rezeki, takpelah.. redha je la.. inshaaAllah ada rezeki lain :(

      Delete
    6. kenapa pulak? Miscariage? Hrap tak la..

      bleeding tu kadang terjadi kat sesetengah perempuan bukan maknanya gugur cuma dinding rahim tak berapa stabil lagi
      pergi jumpa doktor biasa dia bagi vitamin dan suruh berehat duduk dalam wad.

      Delete
    7. dah selamat miscarriage semalam.. tak de rezeki.. esok mungkin balik kampung untuk berpantang. :(

      Delete
    8. erm ujian tu sabar yea..
      tapi dah terbukti kan boleh mengandung
      so usaha lagi and jaga elok2..

      Delete
    9. thanks :) inshaaAllah next time dipermudahkan.. moga2

      Delete
    10. baru baca.. sabar k za, tader rezeki.. usaha lagi!!! :'(

      Delete
    11. owh yeah! projek besar2an bermula kembali.. wakaka

      Delete
  7. beb.. sedihnya :( tabah dan sabar ye.. aku dgr, kalau sekali dah pernah pregnant, insyaAllah akan senang nak dpt balik. banyak2 bersabar ye. wah aku pulak yang syahdu.

    ko kenapa leh gugur? rahim tak kuat eh? ce try jelly gamat ke, liquid manja prune ke. kalau tak silap aku benda2 ni utk kuatkan rahim

    ReplyDelete
    Replies
    1. yea betul penting pantang dulu jaga kesihatan tu semua
      dah stabil ok cuba lagi minta nasihat doktor

      banyak sebab miscariage ni..

      Delete
    2. betul! aku dah list dah antara sebab kenapa aku leh miscarriage
      1) aku dah tak tahan makan pedas walaupun pedas tu sikit je
      2) aku tak leh kena hentakan, terutama sekali time drive, kena bawak 90kmj je la gamaknya after this. kat jalan tak rata just 20kmj je la, hehe

      Delete
    3. hurm macan sensitive sunguh tu..
      kena betulkan absober :)
      apapun selamat berusaha kami doakan kejayaan kamu sekeluarga..

      Delete
    4. huhu.. tu la.. after ni kena rajin gi berurut la gamaknya..
      waduh2, tak sabarnya nak nunggu mgu dopan. harap2 ada blk berita gumbira itu.. muahaha.. kemain

      Delete
    5. :) good luck..

      Delete
    6. ala.. semalam -ve.. tp x pe.. selagi tak period, selagi tu peluang masih cerah, x nyabor tgu rabu ni pulak. kahkahkah

      Delete
    7. sabor.. :) jangan rush sangat :)

      Delete
    8. bukan x mau sabar.. tapi sabtu ni aku mau hantar mak n bapak aku ke kelantan.. so akan berjalan jauh.. aku dah serik after bawa kereta kat jalan berlubang2 then terus miscarriage aritu.. serik sgt.. tu yg klu boleh, minggu ni jugak aku nak confirmkan if aku preg lagi sekali, so leh lebih berhati2. sebabnya kitorg follow org, x kan la nak ke kelantan bwk slow2 je kan, udah x sampai2 la plk gamaknya.. hrmm

      Delete
    9. Aku wonder..
      Husband ko tak reti bawak kereta ke? atau bwk besikal je ke?
      Sebab pi Penang ari tu ko bawak ni pi kelantan ko juga bawak?

      Nak kurangkan hentakan pasang absober bagus sikit.. :D

      Delete
    10. hahaha.. pergi perak aku bawak sebab laki aku baru je balik kerja malam, mata pedih lagi.. gi penang laki aku ler bawak, blk drpd penang br aku bwk, sbb energy dia dah habis dok kayuh beskal.. gi kelantan laki aku ler nanti yg bawak :p

      absober duit ma.. aku dah bayar viva tu setahun, tapi total hutang masih lagi tgi drpd harga sebenar aku hutang. aku hutang 28k je kot. sekali balance masih ada 31k x terbayar lg.. waduh x de ongkos mau tukar absober lain weh

      Delete
    11. Ko bawak Viva pi kelantan?
      uhyoo :) pinjam kete bapak le :D

      Delete
    12. hahaha.. memandangkan viva aku baru je setahun, masih utuh berdiri.. malas la bwk kete bapak aku tu.. bunyi bising.. selalunya naik kete abg. tp kete tu kuat makan minyak.. ok what, viva dah sampai ke kedah, now nak merasa ke kelantan plk

      Delete
    13. Bukan masalah sampai ke tak masalah keselesaan.. :)
      tapi kalau ko rasa ok silakan
      anyway take care...

      semoga semuanya selamat

      Delete
    14. yela.. kete bapak aku lgsg x selesa.. bising.. sakit otak dgr.. kete aku smooth je.. wlupn speed max 140kmj tp at least tidur lena sbb x bising. hahaha

      Delete
    15. naik kapal terbang lar :P

      Delete
    16. ishhh.. pokai la klu naik flight.. ok dah service kete.. service tayar semua.. mmg terbaik ah! td test drive 140kmj, perghhh mantap wo tanpa gegaran. tp pokai la duit rm400 T_T

      Delete
    17. ganas sepanjang aku bawak kereta tak pernah rasanya bawak kereta sampai tayar benjol wakakaka.. ko masuk rally ke apa.. :)

      Delete
    18. ala.. ko bwk kete bukan selalu.. aku ni tiap2 hari pergi sahaja dah 37km.. pergi balik berapa km dah.. pastu jalan TAR lak mcm haram, mcm naik kuda tau x.. mau x benjol. so far 4x dah aku tukar tayar.. hikhikhik

      Delete
    19. aku bawak 2x jauh setiap hari ok je tayar..
      yeala mungkin jalan aku lalu elok kot tak macam jalan kau lalu :)

      Delete
    20. jalan highway boleh la.. aku ni jalan kampung.. sampai gugur jalan kat tmpt aku tu.. hrmmmmmmmm

      Delete
    21. lol ada kala bawak motor ada kala bawak kereta..
      On Clomid? huhu good luck :)

      Delete
    22. aku nak gi langkawi.. sehari je.. nak shopping.. ingat nak pergi Haji Ismail punye kedai je.. mane hotel murah situ eh?

      Delete
    23. Bila?
      Sekarang ni musim LIMA, MAHAL gila kalau pi sana.. :)
      Kalau banyak duit nak tgk lima takper kot hehehe :P

      Kalau nak lagi murah carik la homestay kat sana..
      Booking dulu sampai sana baru bayar...
      Banyak kat internet..

      tapi cam aku cakap la musim lima ni banyak yang tekan dan naikan harga.. dan banyak hotel fully booked..

      Delete
    24. ala.. x jd la pergi langkawi.. apa barang pergi sehari je.. mau gi lost world of tambun. woyeee

      Delete
    25. Lost world of tambun mahal deh..
      Dah alang2 tu pi la bukit merah lagi murah permainan pun lagi banyak dari lost workd of tambun

      Tak caya pi la jenguk website diaorang..

      Delete
    26. rm43 la bulit merah tu.. sama mahal je la hai.. muahaha

      Delete
    27. tapi permainan dia lebih banyak..

      Dekat2 kan ada desa waterworld (dah tutup ke?) atau pi je la sunway :P lagi puas..

      Delete
    28. aku nak gi ambik adik aku kat uitm penang.. dia dah hbs belajor.. tu yg ingat nak singgah mane2 dulu alang2 dah ke utara kan.. weh aku ada cite sedih :(

      kwn aku dah kawen dalam 6tahun cenggitu. dlm 2tahun pertama tu, dia dah pernah keguguran dlm 2 kali. pastu nasib lak tak baik, suami dia accident kena langgar kereta time kayuh basikal. masa tu dlm 4tahun yang lepas kot. so laki dia sakit kat tulang belakang tak boleh berjalan, naik kerusi roda.

      then tahun lepas, alhamdulillah dorg dianugerahkan rezeki, bini dia hamil dgn semulajadi. tapi kan.. lagi seminggu nak tgu due date ni, kandungan dia lemas weh dlm perut T_T. sedih giler weh aku dgr. Padahal ikutkan kandungan dia dah nak 9bulan tu. 6tahun pernantian, ingatkan menjadi, rupanya masih tak de rezeki :(

      Delete
    29. Ujian dari Allah.
      Setiap sesuatu ada hikmah dan ganjarannya.
      wallahualam.

      Delete
    30. Mungkin juga Allah nak beritahu kita yang Ujian orang lebih berat dari kita.. bersabar la.. setiap orang diuji bedasarkan kemampuannya..

      Delete
  8. fuh lama giler x singgah sini. update la weh!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. update apa? x de idea laaaaaaa

      Delete
    2. Nanti dia akan update kisah pengembaraan dia :)

      Delete
    3. kan? tgk anon pun nyabor tau :p
      ok next week aku buat cite baru.. atau akhir bulan ni :p

      Delete
    4. buat lepas raya je :P

      Delete
    5. ok la.. aku baru dpt idea nak update.. hehehe

      Delete
  9. Replies
    1. hikhik.. belum ada cite ler.. nanti gua cite ye :)

      Delete
  10. lamo tak basuh bilik air ler tu sampai berpeluh2..
    basuh la setiap minggu supaya tak penat menyental..

    Satu tips untuk mudahkan basuh bilik air:
    sebelum tido kau basahkan bilik air then simbah dengan clorox kat semua..
    Esok pagi tingal cuci & berus2 je bagi clear.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. tu la, bila tiap kali hujung mgu, mesti malas.. hehee
      ishh x mau ler simpah clorox. nanti dgn kulit2 i menggerutu u..
      x kuase mak!

      Delete
    2. kalau sensitive
      pakai ler cover macam orang kat makmal kimia lol..

      nak jimat tenaga :) bukan nak suruh duduk sental dengan klorox..
      biarkan clorox bekerja semalaman sementara kita tido :P
      esok pagi simbah bilas senang nak cuci.. :D

      Delete
    3. haha.. ala sbnrnya sikit je peluh tu.. sental tu pun, idak la payah mane pun.. aku je yg beriya poyo.. hehe.. lagipun mozek bilik air aku x leh guna clorox, dah pecah2 cikit, krg makin mereput pulak. sesekali exercise kan.. ok je la..

      Delete
    4. Owh haha :) bukan aje kulit sensitive mozek pun sensitive :)
      musti barang mahal tuh lol..

      Delete
    5. klu barang mahal, idak la pecah T_T

      Delete
    6. Barang mahal memang senang pecah sebab perlukan kos penjagaan yang mahal :) gitu la kira-kiranye..

      Delete
  11. Salam...fs time bca blog ni..klau x keberatan.sy nk tanye.awak wt madicl ck up kt klinik or hospitl? Kt mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry2.. saya x buka email.. tu yang tak terperasan langsung org komen kat post yang lama2.. sorry sgt2 ye.. ok saya pergi "poliklinik barakah" dekat bandar puteri, klang.. ni website dia http://pusatbersalinbarakah.com/

      Delete
  12. hi... ape kaba skrg...
    nak cuba rawatan dgn jamu susuk dara tak?
    boleh pm saya di fb jamu susuk dara pos murah
    or cahayajsd@yahoo.com...
    nt sya akan trgkn dgn detail

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, now doctor dah tak benarkan saya amalkan jamu2.. sebab panas katanya.. saya hanya amalkan vco dengan pati delima.. apa2pun, thanks ye

      Delete
  13. Salam....pergi jumpa pakar sakit puan...hospital mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf lewat reply.. pergi "poliklinik barakah" dekat bandar puteri klang selangor
      ni website dia.. http://pusatbersalinbarakah.com/

      Delete

  14. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  15. assalamualaikum,
    saya suzana panggil za je bole.. nak share story lebih kurang dgn u gak. i dah lewat period 28days so last sat tu (14/9) test la preg test mula2 -ve then kite tinggal kal strip kat situ je after 3 hours tetibe nampak 1 line lagi tapi samar.. ok dah start berhari2 tp x brani over ;p so decided nak check again sabtu ni tapi pagi tadi tak bole sabar dah.. (18/9) test lagi.. ok this time tak payah tgu lama terus nampak 2 line tapi still lagi 1 line samar tp jelas dari previous test.. so double care! now za tak sure usia kandungan za, coz za plan nk jumpa doc hujung bulan or after tester tu betul2 terang double line. ok ke idea za ni? btw, za pun gune test yg murah rm5 je sbb hari tu beli byk gak.. patut ke za g beli yg mahal tu? really effect ke? plss advise!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak, sorry lambat reply.. hari ni dah test lagi tak? kalau memula samar, kemudian makin terang sikit, insyaAllah dah +ve la tuh!!. boleh pergi scan dengan doctor dah tu, mane la tau dah nampak yolk sac. tak payah tunggu lelama la.. nanti dok terbayang2 je. hehe. good luck ye :)

      Delete
  16. salam sis..boleh sy tau lokasi klinik sis pegi tu..sy dah khawin 2tahun tp xde rezeki anak lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.. ni klinik dia.. "poliklinik barakah" dekat bandar puteri klang selangor
      ni website dia.. http://pusatbersalinbarakah.com/

      good luck ye.. boleh juga kalau nak try kaedah BBT.

      Delete
  17. Assalam sis, senasib la kita bezanya awk pernah miscarriage sy xpernah rasa atau tahu sy boleh pregnant ke tak, uuhhuuuu... 1step check darah, 2nd step ambik ubat clomid dn injection (3x) masih belum rezeki kami, tadi pi check doktor ckp rahim sy nipis so tukar ubat progynova hari jumaat ni pi follow up.lagi, doa kan kami sis, :-!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe Intan, slow2 treatment.. saya pun, makan masa untuk treatment baru berjaya. yang penting jangan putus asa.. so apa cerita yang terbaru ni?

      keputusan darah/hormon ok tak?

      Delete
  18. Assalam sis,

    nak kongsi citer... saya dah lebih lima tahun kawen ... dh berbagai-bagai cara..buat rawatan sana sini...lastly buat kat LPPKN... dokter sahkan ada PCOS ... kami rancang nak buat IUI...1st doc bg ubat subur... tp x leh buat IUI cz telur kecil n then doc bg ubat yg dos tinggi x bleh buat IUI jugak cz telur kecil.... kecewa sesgt....so kami pon gibab....

    after that terasa period delay, Alhamdulillah saya hamil (tahun ke-2 kawen)... saya gembira sgt2 .... but saya bersalin tak cukup bulan breach songsang punggung keluar dulu ....
    dapat baby boy n dia dtahan di inkubator... dia dpt bertahan selama 16 hari sahaja....Allah lebih sayangkan dia...

    Sampai Skunk saya sedang berusaha tuk hamil... dh lebih tiga thn ... still x de rezeki lagi.... :(
    anak buah makin bertambah ... kawan2 pon dah beranak pinak... hopefully giliran saya plak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedihnya baca cerita awak.. sabar ye. InsyaAllah akan ada pengganti yang terbaik untuk awak dan husband. masa melahirkan tu, kandungan baru berapa week? saya ada baca, ada hospital private yang mampu menyelamatkan kandungan premature. saya pun masih mencari lagi, di mana hospital tu. yela, kite ni susah nak hamil kan, bila dah lekat, baby tak boleh survive pulak. sangat2 sedih..

      saya pun sedang mengandung lagi, masih belum melahirkan. pelbagai lagi cabaran terpaksa saya tempuh. risau sangat2.. doakan semoga saya dan kandungan selamat ye.. saya pun doakan awak akan berjaya hamil tak lama lagi.. :)

      Delete
  19. sy pernah alaminya dear..jgn putus asa.itu bermakna awak blh pregy..cuma belum ada rezeki

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam merahitujambu, alhamdulillah Allah masih beri saya nikmat untuk merasai pengalaman mengandung. cumanya saya masih belum berkesempatan untuk menjadi seorang ibu lagi. doakan semoga selepas ni ada rezeki untuk saya.

      awak pula macam mane?

      Delete
  20. tiap yg blaku ada hikmahnya.insya allah impian awk akan tercapai.bykkan doa dan sentiasa amalkan surah al waqiah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, Allah takkan duga umatNya kalau Dia tidak menyayangi kite. setiap yang berlaku, akan lebih merapatkan kite kepada penciptaNya.. Alhamdulillah saya akan cuba amalkan surah al waqiah :)

      Delete
  21. Takziah kak za. Cx doakan kakza tabah. Ade hikmah kan. :) cx pon skrg tgh berdoa agr Allah bg rezki kt cx. Nk sgt baby. Semoga Allah makbulkan doa kita. Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks cx :) cx dah berapa tahun kahwin? dah cuba buat BBT tak? best buat BBT, boleh target waktu subur untuk projek mega besar-besaran. wakaka

      Delete
  22. Assalam.. sory ganggu ye sume.. nak tanye sket la, ade sape2 bole bantu saye.. kalau kite da buat tvs and dokter dah sahkan mmg x pregnant, upt negatif.. mmg kompem la sy x pregnant ek? Adakah harapan sy pregnant, sbb da 3 bln x period dan dokter sebelom ni buat ultrasound mcm nampak kantong baby 9 minggu...huhuhu.. upt tetap negatif... plz reply, huhuhu tq!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam, alamak sorry sangat2 lewat reply. tak perasan sebab pos ni dah lama. kalau tvs kantong kosong, upt pun negatif, memang susah nak buktikan pregnant. selalunya awak period berapa lama tempohnya? apa kata awak check darah. check darah lagi tepat untuk menentukan kehamilan berbanding upt. semoga awak dan saya jugaa, hehe, mendapat zuriat daripadaNya :) insyaAllah

      Delete
  23. assalamualaikum..saya lak dah 7 bulan tak period selepas keguguran ..jadi period tak menentu gni..ni paling lama..tapi bulan lepas ada tanda2 mcm prgnt..bila check kuar 2 line 1 kabur 1 terang..tapi bila check balik..naik 1 jer line..tp guna upt yg murah..tak tau la mcm mana..nk p klinik pn entah la..sb dulu bila p kilink kt melaka doc scan tak nampak pn..bila check kt klinik kt pahang still negatif..tapi tanda2 n rasa dah lain sgt..pahtu buat tak tau jer..anggap mmg tak prgnt ..pindah rumah baru kemas bnyak sgt hr tu tb2 jer rasa mcm telor pecah..sakit sgt perut..tgk2 darah dah sampai kt kaki..bila p klinik doc cakap keguguran dah..skrg nk p klinik jadi mcm tak brani..takut sedih jgk..dekat 2 tahun dah kawin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'salam, Ya Allah sampai macam tu sekali. Bila check up, tak detect pulak tu. bila kite tak berhati2, elok pulak doctor sahkan keguguran. memang tak faham kadang2. kenapa doctor tak suggest awak buat blood test pulak ye? blood test lagi accurate tau banding upt. next time, kalau rasa was-was, minta doctor buat blood test terus je :)

      Delete
  24. Alhamdulillah sy dh preggy 7 minggu.. 3 tahun tunggu. Itu pun lepas sy makan Reserve dr Jeunesse selama sebulan je. Sebarang pertanyaan boleh email saya at glowtouch11@yahoo.com
    Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah tahniah cik Nie! Alhamdulillah.. inshaAllah bila saya nak try product ni, saya email awak. thanks ya :)

      Delete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry dah lama tak baca komen lama.. kalau nak check telur matang, kena jumpa doctor pakar sakit puan yang menyediakan perkhidmatan tvs (transvaginal scan) iaitu scan melalui faraj wanita. Doctor akan mengukur diameter telur berkenaan. telur matang yang baik adalah berdiameter 18mm-26mm. semoga membantu :)

      Delete
  26. Salam... kak za,saya dah kawin selama empat bulan,bulan ni period saya lewat dah 14hari..saya check upt -ve.akak rasa apa yang patut saya buat? perlu ka saya ke klinik check atau tgu sehingga 30hari? saya takut sngt kecewa.bulan lepas period saya lewat 14 hari jugak.tgk2 period.. :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak ada pcos kot.. pcos ni telur lambat matang.. jadi Ovulasi awak lambat, period pun jadi lambat. boleh try scan through vaginal untuk check +ve pcos atau tak..

      Delete
  27. salam...sy dah delay period 7 hari..dr last week buat upt dr hari spatut period.line samar sgt..esoktu repeat lg..pun sama...n skang 7 hari delay buat lg,sama line samar sgt..sy check kat lab klinik kesihatan..ada tnye dr..dr suh tunggu seminggu lagi..apa sy patut buat skang ye..makan asid folid ke..sepanjang 2 tahun lebih kawen,paling lama pernah delay 3 hari je..n bulan lepas sy bru on clomid 50mg 1st cycle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam, sorry saya dah lama tak buka post ni.. so awak macam mane sekarang? selalunya kalau samar ni memang ancaman keguguran..

      Delete
    2. salam..lupa plak saya pernah komen n tnye pemdapat sis..sy memang pregnant lepas check tu..bleeding n spotting..dekat sebulan saya admit kat ward..baby bertahan smpai 10w je..then baby gugur n sy kena dnc...skang masih berusaha lg..semoga ada rezeki utk kita semua sis..)

      Delete
    3. yeke sis.. takziah ye.. insyaAllah rezeki awak akan ada lagi lepas ni.. try balik clomid kalau pernah berjaya kan.. :)

      Delete
  28. Salam, boleh tau Klinik yang u pegi nie katne? Apa nama Klinik nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh.. Poliklinik Barakah/Pusat Bersalin Barakah, dekat Bandar Puteri, Klang, Selangor
      Doctor tu pun ada dekat SALAM Medical Centre, Seksyen 19, Shah Alam. :)

      Delete
  29. Permanent Doctor Diperlukan (Urgent!)

    Greetings !

    Kami mempunyai sebuah klinik di Pusat Komersil Bandar Sungai Long Kajang & dalam proses untuk membuka sebuah lagi cawangan klinik di Ampang. Kami sedang mencari Potential Doctors yang berminat untuk menyertai kami. Details seperti berikut : 

    Vacancy - 1 Permanent Doctor (Denai Alam) - offering RM7000/month 

    Requirement 
    - preferably doctor wanita yang peramah kerana kami ramai patient wanita & kanak-kanak 
    - doctor with valid APC 
    - flexible (boleh adapt dengan perubahan jadual klinik) 
    - high tolerance level 
    - High discipline level 

    Yang berminat boleh menghubungi Ir. Aznial Rahmat di no 012-3129264 atau email CV ke aznial@gmail.com

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  30. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips Tingkatkan peluang hamil

    ReplyDelete
  31. sedih baca..tapi takpelah, alhamdulillah dipermudahkan urusan selepas tu kan? :)

    ReplyDelete
  32. Salam Pn Za

    Terima Kasih atas perkongsian yg menarik..

    Sy dah 13 tahun berkahwin.. masih belum diizinkan Allah mendapat zuriat..

    Sy nak minta tolong dari Pn Za untuk bagi nama klinik dan lokasi Klinik yang puan Za dan husband pergi mendapatkan rawatan tu..

    sy dan suami nak ikhtiar ..

    ni email saya
    nyatie02@yahoo.com

    jazakallah...

    ReplyDelete