Wednesday, June 26, 2013

TTC: TVS untuk Telur Matang

Salam Semua.. Rindu aku? Or windu aku? hehe.. sorry sebab janji jumaat. tapi baru now nak update ye. busy la.. + nak cari untuk tambah info sikit. takkan nak bagi korang info salah kan. bahaya okey~ baiklah, masih dalam mood TTC (trying to conceive) atau BBT (Body Basal Temperature). Dah namapun bini orang kan, memang gitu-gitu je la ceritanya.. Tahniah la kenapa Puan Hime S. Boleh la join the group bersama aku dan Puan Suraya ye.. pasni kite tunggu cik Plain pulak ye. hehe, jangan marah :p

Ha, macam korang tau, or maybe tak tahu. cycle kali ni aku on Clomid again. But this time, aku buat pemantauan bersama doctor. yang clomid sebelum ni, aku tak pergi pun buat pemantauan dengan doctor and the result adalah failed! padan muka aku. ikutkan pada cd12 aku kena pergi jumaat doctor untuk buat TVS( transvaginal scan) untuk check ada ke tak telur matang kat kilang telur aku, tapi disebabkan klinik tutup jadi terpaksa la tunda ke cd13. Appointment dengan doctor awal pagi iaitu 9pagi. Kire ok la, tak la beza jauh sangat dengan hari sebelumnya kan..

Dan keputusannya.. TARRAA.. aku ada 2 telur matang. Fuh 2 je setelah on Clomid? tapi tak pe, still ada harapan. Satu sebelah kanan dan satu lagi sebelah kiri.. Ha tengok bawah ni. Ni telur belah kanan. Dah cun dah 24.5mm average. Actually telur matang adalah dalam lingkungan 12mm-25mm. Lebih daripada 25mm, kire telur dah tak berapa nak bagus kata doctor. Tapi kena ingat ye, telur boleh membesar sebanyak 2mm sehari. So maybe time cd14, telur ni dah over besar ke size 26.5mm.. Waduh-waduh, doctor pun cakap, lepas ni kalau kena tvs lagi, better buat pada cd12. tapi dah klinik tutup time tu, nak buat macam mana kan??


Nampak tak? ke tak berapa nak clear? yela, aku pun tak reti nak tangkap picture ni macam mane, nak scan, tapi scanner pulak tak de. so aku edit sikit, kasi korang view dengan lebih jelas. yang warna kuning tu telur-telurnya ye. beza kan telur matang dengan telur-telur yang lain? yang lain tu kecik-kecik je comey-comey. hehe


Yang bawah ni pulak telur aku belah kiri, ada satu yang sangat cantik kata doktor. Average saiz 18.2mm. Kalau esok pecah, maybe saiznya akan jadi 20.2mm. wah bagus..


Tapi kejap, doctor macam suspect sesuatu. erkk.. Kemudian doctor tanya, aku pernah senggugut teruk tak? then aku jawap, tak pernah! even senggugut biasa pun jarang, sebab doctor suspect aku ada ENDOMETRIOSIS. wargghh, apa kebendanya tu.. ha yang ni la yang membuatkan aku lambat update. pasal aku nak cari apa itu sebenarnya endometriosis. Nak view lagi jelas yang mane suspect endometriosis? ha tengok bawah ni.


Ok secara ringkas pasal endometriosis ni. Penyakit endometriosis adalah satu keadaan luar biasa di mane tisu dari selaput rahim yang digelar endometrium telah tumbuh di bahagian yang tidak sepatutnya iaitu di luar rahim. Diantara masalah yang ditimbulkan oleh penyakit ini adalah senggugut dan kesakitan, kemandulan dan keguguran berulang.

Bawah ni adalah gambar Uterus yang Normal



Dan bawah ni adalah gambar Endometriosis. Dimana ada gumpalan darah yang tidak ditempat yang sepatutnya. Tengok yang (Patches of endometriosis)


Endometriosis boleh mengakibatkan kemandulan kerana:
1. Merosakkan kilang telur yang menyebabkan kilang telur tidak boleh mengeluarkan benih / telur
2. Menyebabkan kerosakan pada saluran fallopian yang menyebabkan benih lelaki tidak mampu bertemu dengan telur
3. Endometriosis juga mengeluarkan beberapa jenis racun yang mungkin mematikan benih dan telur
4. Endometriosis mungkin menimbulkan gangguan-gangguan hormon yang biasanya mengawal kesuburan wanita.

Jadi kenapa doctor hanya suspect aku ada endometriosis ni? kerana aku tak senggugut, dan aku pernah disahkan mengandung. jadi item 1-2 aku terselamat. Tapi tidak pada keguguran berulang dan item no 3 kerana kite tidak pasti (memerlukan rawatan lanjut disini) Manakala kalau kite tengok pada item no4. ada sedikit yang boleh kite kaitkan. kerana apabila aku berBBT. ternyata suhu aku selepas dijangka berovulasi adalah rendah. yang sepatutnya suhu aku jauh daripada aras coverline.


Manakala suhu aku pada bulan seterusnya pula, suhu sebelum ovulasi pula adalah amat tidak stabil. dah macam orang bernafas turun naik turun naik je gayanya.. fuh!


Dan ni suhu aku sekarang, suhu sebelum Ovulasi adalah meningkat dan makin meningkat. aduh, kenapa la pattern setiap cycle adalah berbeza-beza? sabar je la.. Kalau tengok kat graf bawah ni, ada tanda H kan? H tu adalah suntikan HCG, dimana aku kena suntik kat punggung untuk merangsang supaya telur yang matang tu pecah.


Nak tengok contoh suhu cantik? ha macam kat bawah ni, ni suhu antara yang paling cantik dan stabil. Tapi bawah ni bukan suhu aku la.. huhuhu


Moral of the story: Usaha dan jangan cepat berputus asa! kalau tak berjaya cycle ni, gua cuba lagi cycle depan. chill!!

p/s: kalau kedua-dua telur aku dipersenyawakan, dapat kembar la aku.. owh bestnya berangan-angan. ok cukup! karang tak menjadi, dah meroyan la pulak. hehe.. doa-doakan la ye moga-moga sekurangnya menjadila satu tu ;)

127 comments:

  1. aku tapaham.... tapi tenx.. nanti aku baca try pahamkan. oldebes bebeh! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. memang susah nak fahamkan.. tapi kalau jadi macam tahap aku, insyaAllah ko akan faham. muahaha

      Delete
    2. aku paham gak la, sbb aku ada amik biology stpm dulu so ada belajar agak detail psl human physiology, before aku menjurus ke ichthyology lepas tu. Pasal senggugut tu, cousin sebaya aku (now married) kalo dia senggugut msti tahap teruk smpai pernah pengsan, pucat jadinya. Orgnya kurus, berat 40+kg gitu. Masa zaman skolah dulu mmg dia pernah pengsan sbb senggugut. Just 3 days ago alhamdulillah she safely delivered her 2nd child, baby girl... kira baby supermoon jerebu la hehe... so now aku dah ada 2 ank sedara, depa bleh panggil aku aunty sue bila dah petah bercakap nnt lol ^^

      all the best pizza, insyaAllah tak lama lagi ada la tu, insyaAllah dpt kembar, mcm mak aku dapat kakak2 aku ^^

      p/s: owh nk tggu i yek? x per nnt bila i dh dpt baby nnt baru i gitau bila masa i dh kawin selepas i menyepi dari dunia blog selama beberapa minggu lol, baru surprise... kalah taufik punya surprise :p

      Delete
    3. eh taleh aa plain, ko kawen kne jemput kitrg. eh ke ko da kawen plain?

      Delete
    4. biarlah diriku ini diselubungi... misteri~ mehehehee XP

      Delete
    5. wah plain, ko ada kakak kembar? kembar seiras ke kembar tak seiras.. kalau seiras. syoknya! ha dah tgk anak buah tu cute-cute, takkan tak teringin nak ada sendiri jugak kot? :p

      oppsss, ke betul macam yang hime cakap, ke ko sebenarnya dah kawen. owh my! mesti keciwa si mamat kb apa entah tu.. muahaha

      Delete
    6. huh, sampai hati himes memutuskan chenta antara kite! baiklah akanku kenang mu sampai bila-bila..

      cik plain, sudikah anda mengahwiniku? ~~~shyshycat~~~

      Delete
    7. @ pizza
      kakak2 aku identical twins, 9 taon lebih tua dari aku, dan depa tu dua2 still single ^^
      seriously aku tengok budak2 tak rasa apa2 pun sebenarnya, budak2 suka terkam kat aku tapi aku lari, rimas... pehtu kalo ada kawan2 aku dok show off babies dorang kat aku, aku tengok kosong je, takda apa2 reaction, pehtu depa terasa hati, then utk mengambil hati dorang ni (n also utk mengelakkan diriku dikutuk pastu) aku pun buat2 la eksaited ckit, cakap "ala ala tomeynye~", pastu blah... hahaha :p

      ye aku tau aku teruk, sbb tu aku tak kesah jd single smpai bila2 pun... kekeke XP
      tp mesti ko akan ckp, alaaa plain nnt hati ko akan berubah punye bila dpt ank sendiri nnt, ko akan suke jugak (mcm kawan2 aku suka ckp)... hahah well no komen pizza, future sape pun tak tau apa nak jadi, bottom line is aku tak kesah mane2 pun, ada jodoh kat dunia maka kawinlah aku, tak ada maka single mcm biasa, tak jadi hal ^^ aku mmg jenis tak kesah psl bnda ni, agaknya la aku ni tergolong dlm kategori makruh atau harus berkahwin, tak termasuk kategori wajib atau sunat mcm most ppl (ada 5 kategori hukum2 kahwin ni menurut islam, ko tau kan?)... iyelah manusia kan, Allah buat bagi jadi mcm2 ragam, tak semuanya sama, so tak bolehlah nak paksa2 satu ideologi/mindset yg kita sokong 101% ^^

      @ anon
      tak sudi, sbb hang anon ^^

      Delete
    8. ha, panjang penerangan cik plain kite.. hehe.. actually aku pun dikelilingi ramai, gadis2 purba ni :p, bak kata akak kat ofis aku ni la.. hehe.. dulu masa aku dok rumah sewa bujang kat kl, ada 2org akak ni, dah berusia 30tahun, pun tak kawen2.. mmg soal peel dia mcm ni, sorg lg peel dia mcm tu plk. akak kat tempat kerja pun peel dia lain.. so aku faham dah. then aku pun dah biasa. biarla, kalau ada jodoh memasing, tak ke mane kan ? :

      entahla, sometimes aku rasa mesti parent kite nak anak2 dorg sempurna kehidupannya. miliki diploma/degree, kemudian miliki kerja tetap, berkahwin, mempunyai anak, dan memberi mereka cucu.. mcm mak aku selalu bagi aku air juzuk, aku tau, betapa risaunya mak aku terhadap aku walaupun mak aku tak pernah tanya kat aku tntg dia nak dpt cucu baru. hehehe

      Delete
    9. Ala jodoh ketentuan Allah..

      Bak kata pepatah :) kalau mariah carrey leh kawin dengan lelaki yang puluh tahun lebih muda, SoulMate ko belum lahir kot hhuhu (guwau jo hoho) atau mungkin besar masih lost tak jumpa ko Plain.. :D

      Apapun kawin ni ada kelebihan kat dunia dan akhirat selain buat ibadah pahala duobe triple.. bagi perempuan dosa suami tangung huhuhu.. :) tapi kalau tak kawin pun kat akhirat ada juga pasangan Allah bagi..

      Apapun all the best.. segalanya atas takdir Allah jua..
      kita hanya merancang Allah yang mengizinkan..

      Delete
    10. Happiness is common, desire is individual, and imperfection is perfectly human ^^

      Purba ka moden ka itu lain citer pizza, sometimes peer pressure and stigma masyarakat yg meletakkan sesuatu expectation itu sebagai benchmark kesempurnaan yg wajib dikecapi setiap insan normal boleh membuatkan seseorang itu sentiasa gusar dan tak senang jika dia diuji utk tidak dpt capai/susah capai semua2 tu, walhal dalam agama ianya tidak bersifat memaksa bg yg tidak mampu... family aku tak memaksa bab jodoh, sbb dorang tau anak2 dorang tak gedik (jgn salah paham bukan aku kata ko gedik, ko normal lg moden, aku purba) :p

      Apa2 pun semoga ko capai apa yg ko n family hajati, insyaAllah.... selamat berusaha ^^

      @ haji/hajjah anon

      sesiapa pun kalo buat dosa, dia tetap berdosa selagi tidak bertaubat, istilah dosa ditanggung suami atau bapa perempuan yg tidak berkahwin itu perlu direvise dan digunakan secara berwaspada ^^

      Delete
    11. hahaha.. purba tu akak kat tempat kerja aku ler yang menggelarkannya.. aku ikut je. tapi rasanya semua family harapkan yang terbaik kot untuk diri dan ahli keluarga yang lain. biasala, org tua ni, mesti dorg fikir, bila dah tua, sapa la nak jaga anak2 dorg bila dorg dah x de nanti.. yela kan, bg org tua, anak2 tetap dianggap sebagai budak kecik walaupun dia tau kite dah siap ada tali pinggang hitam lagi.. wakaka

      yang tak boleh blah kawan aku ler, dia cakap kalau tak de anak, nanti dah tua kena hantar ke rumah kebajikan orang2 tua.. owh man! ada anak pun kena hantar ke sana kot. future, kite pun tak tahu. hehehe

      Delete
    12. Apa-apa la plain :) maksud dasa ditangung tu semua bawah tangungjawab ayah/suami. sebab Allah ni sayang orang perempuan. So kalau buat dosa yang akan ditanya yang tangung dia la.. gitu maksud yang aku belajar..

      Delete
  2. Semoga menjadi la za..amin...eh..aku tak paham part senggugut tu..aku ni kan janis senggugut teruk punya sblm ni..sblm mkn produk yg aku jual tu la..sampai sblm nak mai period tu,seminggu sblm tu aku dah rasa dah sakit2 n lenguh smpi kadang2 nak muntah..bila tgh period,lagi la sakit,tak larat,mood cam pa tah..sampai habis epriod..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, kena check doctor tu kenapa senggugut teruk.. kalau senggugut simple-simple tak pe.. ni kalau dah tahap berguling-guling atas katil, memang parah la.. ha btw, penghidap endometriosis pun masih boleh hamil tau.. jaga-jaga, ada yang memegrati :p

      Delete
    2. hohoh ada banyak sebab kot baik tanya Doktor sakit puan..

      Delete
  3. yaka..hmm...tgok lepas bersalin kali ni lak jadi cmna...pas bersalin wiya pun aku still senggugut.Duk ingat cm org duk akta,kalau pas kawen or bersalin,hilangla senggugut tu,tapi dak pun..period pun tak teratur.sama ja...aku jumpa vco n femme vita,aku makan baru hilang senggugut tu..tp risau gak kot2 benda tu ada ka dalam aku..nak kena gugel gak la apa benda endometriosis tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah google,banyak bhs indo la pulak...

      Delete
    2. hahaha.. aku pun banyak google.. sampai pening.. ada yang dalam bahasa indon pun, jenuh aku nak fahamkan.. then aku ringkaskan je sikit apa itu endometriosis.. dia macam darah kotor yang terkumpul dalam rahim kite. macam tu la.. masa scan guna tvs untuk check baby karang, suruh doctor check sekali kot-kot ada endometriosis ni. cakap kat doctor saya senggugut teruk. boleh tak doctor check sekali kot-kot ada endometriosis. dah alang2 pergi scanning kan :)

      Delete
    3. yala..nak buat la jugak..benda tak elok duk dlm badan ni,tak mendatangkan kebaikan pun...takut gak.harap2 xdak pa..

      Delete
    4. tu la.. dulu2 tengok period mai setiap bulan tanpa miss. pastu langsung tak rasa senggugut.. ingatkan tak de apa.. ingatkan sehat walafiat.. sekali rupanya masih ada masalah kesuburan.. fuh sabar jela.. tapi aku sekrang gigihla menghabiskan vco ni. ye la, dah beli stok untuk 5bulan kan :p

      Delete
    5. hahaha...habiskan vco tu..hehe..nanti aku nak tny doc la pasai endometriosis ni..maleh lak aku nak menaip perkataan tu..panjang no.

      Delete
    6. copy paste sudah.. hehehe.. so bila mau check endometriosis tu? :p

      Delete
    7. belom lg tiba time scan.hehehe..aku cadang bulan 8 ni insyaAllah..

      Delete
    8. Ada orang dah beranak pun masih kena sengugut
      kena tanya doktor sakit puan sengugut ni pekebendanya..
      huhu

      Delete
    9. yala...saya la salah seorang tu.

      Delete
    10. Takpe banyak lagi orang la Noor..
      Kalau ikut research 3 hingga 10% wanita mengalami masalah ini..

      Delete
    11. yala..harap xdak apa la..nak jd mak org ni bdn kena sihat walafiat...

      Delete
    12. InShaAllah takda apa la :)

      Delete
  4. tu telur ke tu? asal dalam telur tu kosong je??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhak.. kenapa? ko nak tgk ada berudu berenang dalam tu ke? :p

      Delete
    2. ko jgn layan dia hime.. nanti dia merebak. bahaye :p

      Delete
    3. ha mane berudu? aku nak tengok berudu berenang-renang.. comel ke tak. maneee???

      Delete
    4. ada la.. ko pergi kat tepi longkang nu.. banyak je berudu

      Delete
    5. mana ada kosong.. :)
      kalau kosong takda la jadi darah haid hahaha..

      Delete
    6. entah apa-apaan
      longkang kat sini kering hoho

      Delete
    7. waduh2, kasi tembak la sama itu longkang yang kering :p

      Delete
    8. huh.. hoho..
      udah-udah le :D

      kasi www.a.com pulak :D

      Delete
    9. eh, lebih2 pulak korang ni.. campak ke parit karang.. kalau dapat awek couple seminggu pun okei nih!

      Delete
    10. eh mak nk pesan sikit nie ha~jgn sibuk nk buat ank wktu siang hari taw!tggu mlm lps trawih bru buat taw,walopun waktu siang tu suhu bdn mcm sesuaiiii jerkk....hiks~~~

      jgn notty notty taw~~~

      Delete
    11. hahaha.. Alhamdulillah.. tak pernah lagi buat anak siang hari.. batal pose den batal :p

      Delete
  5. perghhh.. kembar tu! dah bersedia ke~~~? kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama nak chuchu! ha ambik ko kiri kanan kena bagi chuchu.. dah kembar kan :P

      Delete
    2. kena ambik turn tuh wowowo

      Delete
    3. haha.. jenuh ye.. mesti kena bersengkang mata extra!

      Delete
    4. www.A.com kalau dapat anak kembar memang dia kena sengkang mata la.. tunggu turn hohoho

      Delete
    5. kalau dapat kembar, aku nak suh mak aku dok dgn aku la.. :p

      Delete
    6. sian mak ko :) sib baik ada mak lagi :|

      Delete
    7. uit, anon dah tak de mak ke?

      Delete
  6. haiya detail sunguh haha
    kena jadi doktor neh.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. opss, ni belum detail ni.. kalau detail, sehari semalam pun belum tentu habis baca :p

      Delete
    2. hohoh
      ok la tu tak pernah aku belajar sedetail ini huhu.. :)

      Delete
    3. haha.. idak perlu la kot ko belajar sedetail ni.. unless ko/bini ko ada sintom2 bergini.. hehehe

      Delete
    4. Aik komen aku ilang :) penat taip
      apapun moga dapat kembar la ek

      Delete
    5. aku mane pernah delete komen org la.. adohai anon.. karangan dah berjaya.. sekali network error ye.. dah tak tersave.. hehehe

      pe lagi, retype la :P

      Delete
    6. Malas.. cuma nak habaq kembar tak semestinya dari 2 ovum 2 sperm.. tapi satu ovum 1 sperm pun boleh jadi kembar seiras.. :) Apapun saudara aku dapat anak kembar sepasang lelaki & perempuan.. hebat tul sekali tembak 2 tu hohoh..

      Delete
    7. ala anon.. kalau setakat kembar membar ni.. tingkatan 3 lagi dah belajor.. hehehe.. sebab tu aku cakap, kalau dua2 telur matang aku menjadi, memang leh dpt kembar, silap2 leh sepasang. kalau yang kembar seiras tu, mmg daripada ovum and sperma yang sama tapi terbahagi dua. hehehe

      adik sedara aku pun now tgh ngandung kembar, kembar tak seiras tapi dua2 lelaki.. ha ko tak ikut jejak langkah saudara ko ke dpt kembar sepasang? hehehe. rezeki tu Allah yang tentukan, ye dok. bukan main boleh pilih2 ikut suka hati.. kalau ada kite jaga elok2, kalau tak de, kite usahakan! chaiyok chaiyok..

      p/s: nampak icon pic baru aku? nampak? purple tuuuuuuu

      Delete
    8. huh Purple.. deep purple wah wah wah

      Delete
    9. aku rasa cam best jadi kembar je bukan nak anak kembar hahaha.. :)

      mungkin aku ni ada kembar tapi tak jadi tu agaknye kadang aku jadi lain rasa cam lain dan lain.. hohoh.. Split personaliti.. atau mungkin aku ada kembar tapi tak wujud dalam alam nyata adeh 6 dimension..



      Delete
    10. ha sudah, anon dah bercelaru identiti la pulak.. owh mak ko ngandungkan ko, mak ko actually ngandung kembar ke? tapi tak tahan lama, ko je yg mampu survive. cenggitu?

      Delete
    11. suatu kemesterian yang masih dalam kajian..
      kalau dah dapat result karang kita publish dalam juornal kemanusiaan :)

      Delete
  7. uhuk uhuk.. Ada yg sebut namaku ker td uhuk uhuk..Xp

    -m84, kb bru9-

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. sapa pulak la yang sebut nama mu itu? cik plain la tu.. wing~~ :p

      Delete
    2. Huhu..

      Puan Za sebut Cik Plain, m84, kb bru9 yang tersedak :D
      apa lagi masuk la minang
      ho ho ho

      Delete
    3. LoL wey korang tau tak korang ni dah buat dosa fitnah n mengumpat aku? oh wait x per la kot sbb dosa ko kan ditanggung sbb ko dah kawin (gurau jo)... kakaka :p

      Delete
    4. muahaha.. ngumpat di alam maya.. hati2 ada yang memegherati.. :p

      Delete
    5. Guwau guwau..

      Kalau betul pon apa salahnyo benda baik..
      bukan buat maksiat suruh carik pahala jo..

      Delete
    6. ahhh sudoh... banyak bno mata memerhati, nnt kena start control setting comment arr cmni kasi block IP mana2 yg controversial... lol bahaya2 :p

      @ haji/hajjah anon,

      ana tak berapa paham la, dari apa yg ente belajar kat sekolah agama dulu tu kan, tu jo ka satu2nya cara utk cari pahala? amalan2 lain mcm bersedekah, zakat, buat korban, menanam pokok, berbuat baik pada haiwan dgn memberi mereka makan, tolong menolong sesama jiran dan rakan taulan ketika susah... etc etc tu, tak masuk akaun pahala ka? malaikat tak catat masuk buku rekod pahala? ana tanya saja, maklumlah ana tak masuk skolah agama dulu.... hee~ ^^

      dan 1 lg, kalo ianya sangat wajib mengalahkan kebaikan2 lain yg ada, kenapa tak termasuk dlm rukun islam ye? jadi yg ke-6 ke... rukun islam yg ke-5 iaitu mengerjakan haji pun hanya diwajibkan pada mereka yg berkemampuan (financial n fizikal), apatah lg kahwin yg tak termasuk langsung dlm rukun islam, maka tentunya ianya hanya jatuh wajib pada golongan yg benar2 memerlukannya serta berkemampuan, ye dop?... ana tanya saje, tak tahu kan kena bertanya, nnt sesat jalan pulok, ye dop? ^^

      Delete
    7. :) all the best

      Delete
    8. Mmpus nak jwb hahaha! Urmm der sorng opismate i tu an, kalu die ckp bab kawin nikah ni mmg bkn main bedegar-degar lg, satu opis boleh dgr tau. Tp bile masuk topik zakat ngn haji, diam seribu bahasa, X sedar pun die ade tgh duduk dkt meja die tu..hahaha, ntah la Plain, padahal zakat dgn haji tu rukun islam tu. Kebanyakan org skang ni mmg mcm tu kowt, kenduri boleh buat bkn main grand lg, puluh2 ribu abis, tp bila ckp psl zakat dgn haji, mcm2 alasan dibaginyer, X pun die diam jer :)

      Delete
    9. lain orang lain pendapat..
      bagi opismate 5waktu -> nikah membawa kepada pahala.
      bagi plain pula -> tidak semestinya nikah, tapi haji zakat etc pun boleh
      bagi aku -> nikah + zakat + haji semua boleh membawa kepada pahala

      cuma bernikah ni mampu menghalalkan suami dan isteri dan menyambung zuriat anak cucu adam. insyaAllah bila kite mati nanti, ada anak2 yang mampu mendoakan kite. InsyaAllah

      Delete
    10. hahahaha boleh aku gelak dulu tak...??

      Melarat ke lain pulak sis plain ni sampai aku pun malas nak jawab orang guwau je pasal kawin kelain pulak dibincangkannye.. biasa la nak buat diversion la tu.. :)

      Pertama jodoh tu urusan Allah :)
      Ada kitaorang paksa ke? Ada banyak faedahnya tak cakap pun itu yang utama juga tak paksa ko kawin pon tapi dah post ni berkaitan ngan baby kena kawin la yang halal ok. Kitaorang tak suruh buat maksiat..

      sebab macam nak melarat kepada benda/hukum lain memang yang paling utama memang la hidup kerana Allah.. kalau nak kata pasal tu maybe kita bukak post lain pasal ibadah pasal hukum solat haji zakat dan sebagainya..

      Aku ulang balik yea.. p aku tak cakap kawin ni yang utama ok..

      OK la peace guwau sikit pun tak boleh.. kalau tak boleh sorry la yea...




      Delete
    11. eh ilek ah anon, ai pun guwau2 jo, jgnlah touchy sgt sampai nak bold bagai, hehehe sowi la yer kalo terasa, ya ampun pak~ :p

      :) all the best!

      Delete
  8. Kak, hubby you X kesah ker you kongsi hal2 peribadi ni semue kat blog you nie?Ntah sape2 jer boleh tahu hal dlm kain you nie,kowrang mmg jenis X kesah ea...?Sportingnyer hubby you, hiks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually ni bukan hal peribadi sangat.. kalau buka forum baby.. ada lagi banyak isu yang dibincangkan.. kite bercerita mengikut pengalaman.. sapa yang rasa senasib, boleh berkongsi kat sini. tapi sapa yang tak tahu benda alah ni semua, boleh la baca and at least tahu gambaran "how hard we are trying to conceive"

      Delete
    2. Dia kongsi cerita pasal ovolution.. biologi.. rasa tak ramai pun tau pasal benda ni.. rasanya takda masalah bukan nak cerita pasal apa ada dalam kelambu.. Kalau benda tu dah kategori 18sx, tak nampak benda 18sx yang melampau pon.. tapi tak tau la kalau ada pengunjung yang punya fantasi melampau huh..

      Apapun selamat berpuasa la you all.. bagi yang masih berhutang cepat2 la bayar dah tingal berapa hari lagi ni..

      wasalam..

      Delete
    3. thanks sngt ada blog mcam ni, mcm sya ni tgh bt treatmnt sntiasa mncari mklumt2 yng mcam ni..ni salah satu cara kita brkgsi ilmu...

      Delete
  9. failed lagi? kena buat checking menyeluruh tu.. cakap kat doctor, "doctor abaikan yang saya pernah pregnant! saya mahu pemeriksaan yang menyeluruh! terutama sekali tentang endometriosis itu" ha tegas cenggitu. idak pergi je jumpe pakar lain.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. giler tegas tu.. hrmm.. tu la, kena buat pemeriksaan penuh ni. tapi kalau agak costly, maybe buat kat hospital kerajaan, tapi tau2 je la. mesti lama nak queue

      Delete
    2. bila next appointment? puasa2 boleh buat checkup ke?

      Delete
    3. hari khamis ni.. cuak pulak aku.. harap2 kali ni doctor faham la perasaan aku. tak mau la dia tak nak checkup aku sebab aku pernah pregnant dulu kan. kalau aku betul2 tak de masalah, kenapa masih tak lekat. dah setahun lebih ni.. orang lain semua beraya bertiga :(

      Delete
  10. Selamat berpuasa Za..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa juga ZA :)

      Delete
    2. Sorry lewat, selamat berpuasa juga :)

      Delete
    3. Yeah dah 13 hari puasa

      Delete
    4. best la.. aku hari 1st puasa je dah miss.. sabau je la..

      Delete
    5. Haha takpe la dah uzur :P
      Malam ni baca doa qunut.. Yea masuk 15 hoho.. :D

      Delete
  11. okey dh lama x singgah blog ni..n huhu jenuh nk paham..tp takot la baca pasal Endometriosis..period sy dh la x normal 3 bulan sekali tp x penah la plk kne sengugut...waaaa takotttnyaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha serius?? kalau 3 bulan sekali, means ada masalah tu.. baik awak pergi checking kat doctor.. atau ambik suppliment untuk betulkan balik kitaran haid.. period yang normal minimum 23 hari.. maximum 35 hari je tau.. ni kalau 3 bulan, memang masalah.. ramai juga kawan2 saya yang period 3 atau 4 bulan sekali, senggugut memang tak de. pun susah nak dapat baby sebab tak tahu bila waktu subur.. awak dah bertunangkan? saya bukan nak menakutkan. tapi better buat rawatan segera..

      Delete
    2. Muda lagi ka?

      biasa kalau dah 20 dia start stabil.. kalau tak stabil lagi tu sampai 30 kena check gak la.. lagi kalau dah kawin.. sebab kitaran haid ni penting untuk tahu kematangan dan kesuburan.. nak dapatkan anak..

      Delete
    3. sy bru je khwin..bru sbln lbh....huhu risau susah dpt anak..hmmm dlu ad ambik supp tp dh berenti sb mls..hehe mula2 je excited..lama2 hampeh..
      tu la dh bincang ng husband nti nk buat medical check-up...

      Delete
    4. ha tu la.. kena buat check-up.. tapi jangan risau sangat.. sebab lain orang lain rezekinya.. macam adik ipar saya, walaupun period 3bulan sekali, tapi still boleh pregnant. anak pun dah 3tahun. cuma tu la, possibility untuk persenyawaan terjadi cuma 4x setahun banding normal wanita 12x setahun

      Delete
    5. owh ye ke..alhamdullilah lega dgr berita ni :)..tq

      Delete
    6. Ada la rezeki tu :) In Sha'Allah

      Delete
  12. slamat beribadah posa pizza^^

    -m84, kb bru9-

    ReplyDelete
    Replies
    1. posa ye posa.. alhamdulillah.. selamat berpuasa juga ye anon m84, kb bru9

      Delete
  13. Za,aku ada kenal ngn kak sorg ni (bloger jugak),sedang usaha mengandung jugak...
    kot2 la hg boleh share ngn dia pengalaman hg try apa yg hg bt sblm ngndg ni..
    aku nk cerita kat dia pon,aku tak paham sgt.
    http://jommembebelbersama.blogspot.com/2013/08/day-26-pinggang-dah-start-rasa-sakit-2.html

    ReplyDelete
  14. Salam, Thanks berkongsi cerita, saya pun baru buat treatment kesuburan, buat TVS drtr nmpak ada 4 telur yang matang, and drtr bagi injection ovidrel untuk tetaskan telur tu, Drtr kata dlm 36 jam telur akan pecah/menetas, than dia bg ubat dn pesan makan lpas 36 jam, mknanya 72 jam slepas injection td...huhu..patutnyer pkul 8.00 pg hari ni baru makan..entah apa sngal smlm dh mkan ubt tu...huhu..stress sbb salah mkn ubat

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, doctor ada bagi ubat and makan lepas 36jam. boleh tahu, ubat apa ye? ok la tu ada 4telur matang. saya ni 2telur matang je. tapi sib baik lekat juga. bagus la awak buat treatment, tak payah tunggu lama2, usia pun bukan makin muda ye dok. hehe

      awak dah berapa lama kawen?

      Delete
    2. Duphaston, progynova n cardiprin...bila baca kt google...duphaston-untuk kuatkn rahim, progynova - utk tebalkn rahim and cardiprin- tk pasti, bila baca cam ubat utk cairkn darah...lupa nk tnyer fungsi2 ubt tu kt doctor... saya dh 10 tahun kawen, sbnarnyer dh ada ank 2 org, yng paling kcil 4 tahun ...mmg nk tmbah anak lg, tp dh dua kali gugur...lg pun umur dh 34 tahun..huhu...dh tua dh..klau bleh umur 35 dh tk nk pregnnt..lgpun umur 35 ke atas dh tk dgalakn utk pregnnt kan..hari tu trsalah mkn ubt...sblum tu dr ada ckap jngn salah, ia akn mnggnggu proses penetas telur...tu yng risau..

      Delete
    3. tersalah makan jenis ubat ke atau tersalah timing makan ubat sebenarnya ni? hehe.. ok la tu, umur masuk 34tahun tapi dah ada anak dua, saya ni umur dah nak masuk 27tahun, sorang anak pun belum ada lagi. 1st dulu keguguran masa 7w. now tengah preggy yang ke dua, baru 9w4d. hope selamat la.. risau juga. tapi yela, kalau boleh, nak la family tu agak besar sikit ye dak.

      ina jangan risau sangat la. ala mistake kecik je tu.. saya pun dulu terlupa makan clomid (ubat matangkan telur), selalunya saya makan pukul 8malam, sekali ada satu hari tu, pukul 10malam baru teringat nak makan, sebab nurse dah pesan, makan kena timing yang betul, tapi alhamdulillah, telur saya masih ada yang matang :) yang penting kena keep +ve dan confident walaupun dah salah.. ffuuu~~ hehe

      Delete
    4. Huhuhu..tersalah timing...dh call dktor keesokn harinya n drtor kata tkpe..truskn mkn ubat ikut time yng drtor bg..PiSCes Za , macamana? cek heartbeat ada berapa? bestnyer kan klau dpt kembar?dh berapa weeks sekarang ni? ..

      Delete
    5. alhamdulillah, aritu masa 8w3d, heartbeat baby 178bpm :) doctor scan, sorang je nampak. Alhamdulillah la, ikutkan, kalau 1st ni, biarla sorang dulu kan, sebab tak pernah ada pengalaman.. now dah 11weeks..

      Ina macam mane, ikutkan kalau Hcg Ina tinggi, check UPT, dah nampak dah tu double line kalau menjadi, cuma maybe samar la, insyaAllah.. sama2 doa ye :)

      Delete
  15. https://www.facebook.com/pages/Ekstrak-Kacip-Fatimah-Johor/683573121666622?ref=hl

    ReplyDelete
  16. salam boleh sy tnya klnik mana yer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh Poliklinik Barakah, ni link website dia.. http://pusatbersalinbarakah.com/
      kalau nak jumpe doctor pakar, ada waktu2nya.. so cuba la tengok waktu operasi tu, ada kat dalam website tu :)

      Delete
  17. Sakit x nk wt tvs nie...sy jumpa doc mggn dpn...hrp ader telor yg matang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf lambat reply, tak de la sakit sangat.. biasa2 je.. sebab kite lebih teruja untuk tengok telur2 yang ada.. hehe.. masa doctor masukkan alat scanner tu, cuba try tarik nafas. InsyaAllah tak rasa sangat

      Delete
  18. salam x berapa paham..bole tak kalau kita x makan clomid, tp nk check telur sahaja..doc akn buat apa kalau tibe2 xde telur? ade ubat ke? -muni

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam, sorry lewat. dah lama tak buka blog ni.. huhu.. tak faham ye? maybe penerangan saya masih kucar kacir. yela, dah lama tak belajar bahasa. hehe..

      sekiranya kita mahu check telur tanpa makan clomid. pun boleh. doctor akan check telur kita masa hari ke12 sama ada tubuh badan kita boleh tak menghasilkan telur matang secara semulajadi.

      tetapi sekiranya doctor dapati yang tubuh badan kita tidak mampu menghasilkan telur matang secara semulajadi, atau dengan kata lain tak ada telur, doctor akan bagi kite ubat "CLOMID", iaitu ubat untuk merangsang penghasilan dan mematangkan telur/folikel.

      Delete
  19. salam kak. nak tanya, akak dah pernah try pakai krim lumiglow? mungkin akak boleh cuba. tgk dkt fb page jom hamil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Fatin for your concern. Pernah juga kawan2 cakap pasal lumiglow ni. Tapi tu la, akan dipertimbangkan lagi. Hehe

      Delete
  20. Minum superrich perfect lady...utk bersihkan darah yg ad pada tempat xsepatotnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak dear, dah macam2 product ni telan.. takut effect lain pulak.. huhu.. tapi takpe, insyaAllah bila semua product tak jalan, saya try yang ni plk ye.

      Delete
  21. za mkn clomid berapa mg? n inj gonal f amik tak?
    saya amik dua2. tapi syg telur tak besar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ambik 2 biji sehari.. sebiji 50mg. so sehari 100mg la.. za ambik injection pregnyl masa telur tu dah matang. injection ni untuk merangsang pemecahan telur. inj gonal f za tak sure pulak injection apa. Yinez ambik clomid berapa biji sehari? look like clomid pun tak berhasil la dengan awak

      Delete