Thursday, April 18, 2013

TTC: BBT: Catatan Suhu Harian

Salam semua. ok arini aku mahu berkongsi tentang BBT (basal body temperature) ataupun kaedah menyukat suhu badan untuk mengenalpasti bilakah waktu wanita paling subur, waktu berovulasi dan kemungkinan anda hamil. Lebih kurang cenggitu la. Ha kawan-kawan yang dah kawen, yang nak kawen, yang masih berusaha nakkan anak,  atau pun yang belum berkahwin, boleh je guna kaedah ni. yelakan, nak tengok tahap kesuburan memasing kan :)

Ok benda penting yang kite perlukan untuk sukat suhu badan adalah termometer, seeloknya yang ada 2 titik perpuluhan sebab kite mahu suhu yang lebih tepat dan jitu gitu. kemudian kita kena ada "bbt chart" carta ni boleh la google dan print sendiri. tak pun letak je dalam website "http://www.fertilityfriend.com/" tapi kena sign-up la.


Macam mane nak sukat suhu ni? Dia bermula dari hari first you all start period ye.
1) sukat pepagi sewaktu bangun daripada tidur
2) kalau bangun pukul 4.30 pagi macam aku ni, ha tiap2 hari kena sukat pukul 4.30 pagi jugak walaupun sabtu ahad ye. tak pe, alarm kan ada. bangun la kejap then dah sukat leh sambung tidur balik. hehe
3) sukat sebelum korang turun daripada katil, sebelum minum dan sebelum berus gigi tau. so maksudnya, letak la termometer tu bawah bantal, bila alarm berbunyi, cepat2 terus capai termometer tu dan sukat suhu.
4) Suhu selalunya diambil di bawah lidah.
5) Pastu plot kan suhu anda pada carta tadi. Senang kan?

Memula memang la liat and malas sikit, terlupa bawak termometer la bila balik kampung. tapi bila dah tengok hasilnya, carta rongak2, wahhhh rasa tak puas hati giler.. rasa nyesalnya la tak konsisten dan tak disiplin. ha sapa suruh? Ok ni adalah contoh suhu yang normal. Tengok part Basal Body Temperature.


Ok cuba tengok suhu bawah ni, yang ada garisan merah bersilang tu, bermaksud kemungkinan anda tengah berovulasi. maksudnya, kalau korang nak baby, boleh la pulun sehari sebelum berovulasi ni.Waktu paling subur adalah apabila suhu kite tengah menurun dan waktu telur telah dirembeskan adalah ketika suhu kite mencanak naik dengan tingginya selama 3hari berturut-turut ataupun apabila suhu kite melebihi garisan coverline. DPO tu pulak maksudnya (day past ovulation) hari selepas berovulasi. Dan kalau anda hamil, suhu DPO anda akan maintain tinggi walaupun waktu hari yang sepatutnya korang dijangka akan period kembali :) tapi kalau tetiba je suhu anda berkurang atau menurun, kemungkinan anda tidak hamil.


Ha, macam mane nak tau sehari sebelum berovulasi? kalau nak rasa lagi senang untuk detect bila anda berovulasi, boleh la try OPK (ovulation predictor kids) OPK ni untuk mengenalpasti hari paling subur dan besar kemungkinan 12-48jam kemudian anda akan berovulasi. Nak tau bila OPK adalah +ve apabila Line C dan Line T adalah sama pekat ataupun line T lebih pekat daripada Line C. Kalau Line C lebih pekat daripada Line T, ia dianggap sebagai -ve. Selalunya kita start guna OPK pada hari ke10 period. Macam aku, pakai hari ke10, 12, 14, 16 and 18. Ha nampak tak perbezaannya?


Ada syaratnya tau nak guna OPK ni, seeloknya, lakukan OPK ini pada waktu tengah hari iaitu antara 2 - 2.30 petang kerana waktu tengah hari ini, hormon LH adalah yang paling tinggi. Lepas tu, make sure 2jam sebelum anda lakukan ujian ni, korang tak minum air dan 4jam sebelum tu korang tidak membuang air kecil, sebab kite taknak menjejaskan bacaan ujian ni nanti. Memangla payah nak tahan terkucil sampai 4jam wooo. memang sengsara! sabor je la ye.

Update 13Mei:
OK la, bawah ni BBT full aku ye untuk bulan 4 punye period. Alamak, 26hari je? dia dah jadi balik dah tak stable punye cycle. Bulan lepas elok je 28hari okey. Fuh, sabau jelaaaa.. CM tu Cycle Menses kot ataupun Aliran Haid. H(eavy), M(edium), L(ight). * adalah Spotting macam tompokan darah. Ce tengok suhu aku after ovulation, tak tinggi sangat kan? hrmmm




Kesimpulan: Moh la kite sama-sama berusaha untuk mendapat rezeki dan keredhaan daripadaNya

p/s: kalau dah tau gemuk penyebab gangguan hormon, bawak2 ler berdiet.. ni malas benor, diet kejap je. oh tidak! T_T

1st August 2013
Tumpang kejap.. hehehe.. false positive result due to Pregnyl injection.


4 August 2013
Alhamdulillah makin terang

Far


142 comments:

  1. DeeDee PiSCes Za...

    Pergh... lama betul baru update blog.... hahaha... takper.. takper... berusaha untuk mendapatkan baby... Moga Allah Taala memberikan kurniaan zuriat kepada lu orang berdua laki bini...

    Hehehe.. gua stop dulu kot... cukup la dulu 4 orang anak nih... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. toce toce.. Wife bang C++ pernah ke berBBT ni? hehe.. klu nak elak dpt anak, pun boleh jugak guna kaedah ni.

      wah dah ada 4orang ye, saya n husband pun adik beradik memasing ada 4 org. planning pun nak ada anak 4org jugak la.. hehe.. inshaAllah :)

      Delete
    2. Ini kali lah lol..

      Delete
  2. Selamat berusaha :)
    Good luck.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bosan betul anon ni.. asyik komen selamat berusaha je.. cer komen yang lain drpd yg lain.. mcm komen2 aku. hahaha

      Delete
    2. har har har..
      komen macamana tu? komen macam ko nanti jadi ko pulak :D

      Delete
    3. aishhh.. tu la.. chaiyok2 berusaha.. poyo ko ye si bosan!

      Delete
    4. point of your own. entah :p

      Delete
  3. haaa.. akhirnya ko update jugak ye.. so mcm mane dgn graf ko?? macam yang kat sini jugak x? ada ovulation detect tak? hehehe.. share la sikit :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yerla..

      ada beza rasa ke masa ovulasi tu? lol
      macam teringin je ke apa kakakaka.. :D
      dush

      Delete
    2. ala... gue segan nak tempek graf gue kat sini.. rongak2 la.. sebab graf rongak2, so x de detect ovulation.. ke mmg sbnrnya x ovulate pun? OMG!!!!

      Delete
    3. tapi OPK ko +ve kan? walamak wei, parah tu weh klu x ovulate.. aritu mcm mane leh termengandung.. ada makan apa2 product x? ce ingat balik

      Delete
    4. buka ko makan asid folik membantu ovolution?

      Delete
    5. tu la pasal.. opk aku hari ke14 +ve. aku teringat aku makan lucimax from sendayu tinggi.. ha!!!

      asid folic bukan membantu ovulation, dia membantu mengelakkan kecacatan kpd baby.. cenggitu la..

      Delete
    6. lor so asid folik makan lepas sah mengandung ler kan?

      Delete
    7. hikhik, gigih cari balik lucimax ni. sib baik jmpe n x expired lg :p

      asid folic boleh je makan 3bulan sebelum rancang nak ngandung :)

      Delete
    8. so carta skrg pe cite? tempek la sini!

      Delete
    9. belum siap lg.. sabau la.. baru cd14.. klu cd28 nanti leh la tempek.. tguuuuuuuu

      Delete
    10. pergh lama buat kueh pun tak selama tu haha

      Delete
    11. ishh produce anak mmg lama nak dptkan hasilnya.. kena 9bulan ke atas. hehe

      Delete
    12. ni lebih 9 bulan dah ni :P

      Delete
    13. tu la.. nak kena paksa keluar jugak ni.. nanti jd anak gajah plk :p

      Delete
    14. Gajah chomel

      Delete
    15. lol.. maner bleh paksa2..
      biar la jadi secara normal :)

      Delete
  4. opsss anon.. sensetip sensetip.. tp mmg time subur cepat rasa ingin menggoda.. wakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu gatai namanya.. kahkahkah!

      Delete
    2. mana ada gatal.. normal la tu kan..
      Dah benda halal lagi besh .. goda jer la dapat pahala bukan buat dosa atau maksiat :P

      Tapi ada orang kata masa dekat period dia rasa teringin pulak hurm bukan mas atu dah tak ovolution dah?

      Delete
    3. kan kan anon.. tu bukan gatai kan? tu normal kan.. hahaha.. dapat pahala lagi. wingwing~

      actually, setiap perempuan berbeza waktu ovulationnya.. ada yang mgu ke2, ada yg mgu ke3, ada yg nak dekat period balik, time period pun ada, klu x silap aku ler.. aku pernah terbaca.. cuma yg normalnya, ovulation berlaku drpd hari ke12-ke16

      Delete
    4. Nak tambah pahala banyak lagi ambik wudhuk solat sunat berjemaah dulu :)
      Semoga dapat anak soleh atau solehah insya'Allah :)

      Owh ovolution boleh camtu pulak?
      yeala Ovolution ni proses pengeluaran/pengilangan telur kan.. period telur dah keluar dari sarang dan mengecut dan pecah di dinding rahim.. haha kena tanya Doktor Sakit Puan.. masa sekolah tak habis belajar.. lol.

      Delete
    5. haha, klu nak advance pasal persenyawaan ni, mmg kena tanya pakar. dolu2 kite belajar basic je.. hehehe..

      Delete
    6. Burger tu tak sodap ke?

      baru ingat nak cuba sebab nampak lori burger bakar kat depan Econsave masa balik kerja.. hurm..

      Delete
    7. tak sedap bg aku.. sebabnya roti sejuk.. burger pun belah dalam sejuk.. no wonder tgu x sampai 5minit dah served. tp tempat lain punye branch maybe ok kot.

      Delete
    8. yea ka.. takpe nanti cuba try test

      Delete
    9. apa ni cite pasal burger tetiba ni???

      Delete
    10. biasa la A, makan burger bakar masa time ujan besh ape.. :P

      Delete
    11. tido lepas makan memang besh

      Delete
  5. wah pizza lama x update no... ya pulun2~ :p

    org bujang x bleh komen bnyk2 psal ni, so aku komen ckit ja la tanda ada mai visit blog :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Plain bila nak tamatkan zaman bujang..
      Taknak carik pahala lebih berganda ke?

      Delete
    2. ha org bujang pun boleh apa cuba kaedah ni.. preparation sebelum kawen.. hehe.. best gak cuba, turun naik suhu. kekadang rasa mcm x percaya plk.

      ha anon beriya tanya cik plain bila nak tamatkan zaman bujang, si anon plk dah kawen ke belum ni? :p

      Delete
    3. haha x pa pizza, biarkan je dek non tu yg tak brapa nak paham apa itu ketentuan Allah taala :p

      Delete
    4. hrmm tu la.. yang penting kite dah usaha, dah mencari, tak jemu2 mencari.. then berdoa n tawakal, inshaAllah ketemu juga dgn jodoh tu.. tp jgn dok diam je biar jodoh tu yg dtg sndr.. payah cenggitu. hehe

      Delete
    5. lol tanya je :P
      takpe kita doakan semoga dipermudakah :P

      Delete
    6. owh tq~
      x pe lepas i dpt Ph.D i nnt, baru i ade mase cari~ :p

      Delete
    7. wahhhh Ph.D.. gituuuu~~ bestnye bila tgk org sambung belajar. gue tak rasa nak bljr.. hikhik.. lgpun mcm x de kepentingan je nak sambung bljr klu ikut job skrg :p ~~alasan!

      Delete
    8. Insya'Allah Plain..
      Kalau ada yang ok tu apa salahnya :) tak perlu nak habis Ph.D

      Aku pun nak sambung belajar la ambik Aerospace

      Delete
    9. ha pe kata kalau cik plain berkenalan je dgn anon.. maybe ada jodoh? hehehe

      Delete
    10. saya nak berkenalan dengan alien aje :P

      Delete
    11. OMG OMG.. alien tu cuma rekaan.. wake up la weh.. hadapi dunia yg reality ini.. cewah! hahaha

      Delete
    12. tengah belajar sains angkasa dan perhubungan kosmic :)
      Harap dapat dipilih sebagai orang pertama jejak Marikh hehe..

      Delete
    13. perghhh.. bagus2.. belajar hingga ke bulan ke planet2.. tp jgn ler sampai nak cari alien buat bini weh. agak2 la.. hehehe

      hrm tgi cita2 ke Marikh tu. semoga termakbul. jgn lupa kutip satu batu drpd Marikh utk aku ye :p leh aku jual juta2. hehe

      Delete
    14. untuk menghasilkan manusia yang hebat kena bervariasi :P

      Delete
    15. kok klu jd manusia yg hebat. klu jd sebaliknya? hehehe

      Delete
    16. jadi al dudu :) atau probe

      Delete
    17. apa tu dudu? apa tu probe?? (wonder)

      Delete
    18. penjahat dalam cerita kartun boboiboy. :)

      Delete
    19. alamak.. nmpk sgt x layan boboiboy :p

      Delete
    20. hahaha takpe tak penting pon :P

      Delete
  6. Za,good luck!mesti hg bosankan?asek gud luck ja?hehehehe
    Jom kita berusaha.Aku pun tgh berusaha ni..tapi takla sampai guna cara hg ni..maleh heh nk check...buruk no perangai aku.hehehehehe....
    apapun,aku hepi kalau hg ngndg tau...
    n,tq sbb share pasai ni.leh la aku tau gak pasai info ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. bila senang dapat, mmg liat nak buat benda ni semua.. tapi bila susah dpt mcm aku ni, ha macam2 kaedah dicuba. mcm adik ipar aku, 1st anak cepat je lekat. sekali nak masuk ke 2, sampai skrg x lekat2. period dia pun 4bulan baru mai balik. so dia pun boleh la menggunakan kaedah ni. hehehe

      Delete
  7. ha..aku pun rasa cam susah ja aku nk dpt yg kedua.tp takpa..aku try bg can lg setahun lg..bila dh lebih setahun,aku akan try cara2 yg lain.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. dulu pun aku fikir macam tu.. try setahun dulu tgk mcm mane.. sekali hampeh. bila aku nak jmpe pakar, terus lekat plk tetiba.. tp tu la, rezeki tak lama.. now dah 2x period after gugur, still x de rezeki lg. x kan la nak kena tgu setahun lagi.. waaaa usia makin bertambah.. tp sue, sue n husband pjj kan? tu pasal lambat nak lekat kot.

      Delete
    2. takpa..try lagi...ha..pjj..tp ntahla bukan sbb pjj kot..sbb takdak rezeki ja lagi...

      Delete
    3. dia nak bg wiya bermanja2 lebih dgn mom n daddy dia la tu.. sama mcm anak buah sorg tu, mentang masih x de adik, dah umur 3tahun pun manjang nak minta dokong.. kekeke

      so pe lg, leh la start buat bbt ni arini.. muahaha

      Delete
    4. ntahlah..terasa cam wiya bakal dapat adik ja tahun depan ni...tgu lg beberapa hari.

      Delete
    5. seriously? so dah 29hb ni.. ada berita yg gumbira tu x yg blh dishare bersama2 :)

      Delete
    6. yup..dh positif la za...tapi bukan tahun depan la..heheeh..kira2..myb hujung tahun ni gk kot.hehehehhee....

      Delete
    7. perghhh tahniah tahniah.. ha tadi kata susah.. tgk tu, idak la susah mane.. ok la tu kan. baru la wiya ada adik. leh bergeng kan :)

      Delete
    8. hehe..rezeki..hehehe..still makan VCO tak?jgn tak makan.rugi beli byk2 tu..nak tambah dgn Femme tak?
      hhehhehehe...

      Delete
    9. nak email hg..tp aku dh lupa email address hg..takpala..hg tgok kt blog aku ja la cerita aku ni.ehhehe..

      Delete
    10. Tahniah produce askar hebat untuk generasi pelapis :)

      Delete
    11. wah.. anon bila plk nak produce askar2 hebat? hehehe :p
      aku makan VCO tu. cuma kengkadang skip jugak.. hehe.. femme aku x research lg. tp now aku ambik vco + lucimax sendayu tinggi :)

      Delete
    12. try d'folia la.. tu khas utk nak anak n yg pernah keguguran :)

      Delete
    13. on the way tengah analisa DNA yang sesuai dan berdaya saing

      Delete
    14. yeke? banyaknya product nak kena telan :S
      takut ada side effect la plk
      x pasal2 je karang

      Delete
    15. takda product apa semua netural combination

      Delete
  8. camne kalau drpd cd10-20 pun opk maintain -ve?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila rujuk doktor sakit puan
      lol.. :)

      Delete
    2. wah... good good si anon kite.. hehe.. betul tu, sila la rujuk pakar sakit puan. mesti ada something yang x percus itu

      Delete
  9. yeahhhh.. bn menang lagi!! dan pkr masih menjajah selangor.. yeaaahhaaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. BN bejaya merampas kedah nampaknya Muhriz akan berjaya dapat jadi MB..

      Hebat selangor masih mengekalkan momentun.. :)

      Delete
    2. hore hore.. ala ckp byk pun x guna la kalau x mendaftar pun. huaaarrggghh!

      Delete
    3. la dari hari tu tak mendaftar2 ke
      tak mengundi la yea

      Delete
    4. malas la nak ngundi. bosan

      Delete
    5. takpe la undi pun tak menang hahaha :)

      Delete
    6. eh silap tu.. mcm aku ckp.. wlupun aku sokong bn.. tp aku nak tgk pr pulak membentuk negara kite. that means, kalau aku mengundi pun, aku akan tetap sokong bn.. so that's why la aku x ngundi. sbb aku nak mengurangkan 1 undi BN.. bukan utk menambahkan undi PR.. cmtu la citenya :)

      Delete
    7. ada pulak mengkurangkan 1 undian.. tp BN tetap menang!!

      aku dah x tau nak letak nick sebagai apa da..

      Delete
    8. hahah pakai je apa2 nick pon boleh

      Delete
  10. so yang last sekali tu period la eh? ko ada check telur matang ke tak ni? ikutkan ada la ovulation kan kalau ada tanda silang merah tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada la ovolution tu cuma mungkin tak stable atas banyak sebab :)
      Apapun kita doakan all the best lagi kat Za.. lol..

      Selamat menghias rumah

      Delete
    2. susah jugak aku nak jawap soklan cik A ni.. hrmm hrmm.. aku pun x habis menuntut lg.. kalau ikutkan.. ada ovulation tu.. tapi maybe rahim aku tak kuat. sebab kalau tgk hari ke 24 dgn 25, aku ada spotting. spotting ni sebijik sama dgn time aku pregnant dulu. tapi elok je after 2hari, aku period balik.. maksudnya, masa spotting tu, maybe proses penempelan kat dinding rahim sedang berlaku, then mcm aku ckp, sbbkan rahim aku x kuat. so after 2hari tu, dia luruh.. terus la jadi period.. entahla..

      aku mendengar nasihat cik A, consume d'folia after aku habis period kali ni :) tapi kan anon, mmg x stable la kan.. kejap 28hari.. kejap 26hari.. adik ipar aku lagi la.. 4bulan baru period balik. waduh

      Delete
    3. Aku dengar ustaz cakap

      Pertama sekali minta dengan Allah.. banyakan doa.. solat hajat etc. Dia maha mengetahui segalanya yang terbaik.
      Kedua baru berubat ikut kaedah moden..
      Apapun hanya Dia yang maha mengetahui kan.. :)

      p/s: Benda ni kadang related dengan pemakanan juga sistem dalam badan.. kadang emosi juga..

      Delete
    4. hrmm.. banyak juga aku belajar nih. hehehe. ok la.. try ambik d'folia tu dulu kan.. tengok la dalam 2bulan ni cam mane kan.

      eh lupa.. ko patut turunkan berat 10% drpd berat skrg.. insyaAllah pastu senang lekat. just an idea. menuntut drpd kakak aku ni :)

      Delete
    5. Eh kakak ko dah berapa anak?

      Delete
    6. ha betul tu.. akak ko ada petua2 lg x? cecite

      Delete
  11. oooo baiklah.. ini ilmu nie.. untuk masa depan.. koh koh koh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aujinz.. website mu lama sgt time nak loading komen.. last2 x dpt komen pun.. kenapa3? ce kabor? aku nak komen mane sambungan cite origami pun x leh. dush dush..

      Delete
    2. Puan Za, saya bukak kotak komen ok jer Puan Za. Origami Biru?.. aaaa...aaaa...aaaa... ermmmm *larikkkk*

      Delete
    3. owhhh lari yeeee.. x pe x pe.. bulan depan akan ku tuntut lagi. siap la.. hehe
      betul la, aku nak komen, terus blank page nya.. means dia x bagi aku komen ler tu.. rugi 1 vote. erkk tak semena. hakhak

      Delete
  12. tak masuk contest Noob ka hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. malas la.. bukan menang pun :p

      Delete
    2. mana tau leh menang
      lom cuba lom tau.. cerita kisah-kisah ko :P

      Delete
    3. dulu2 aku budak nakal (warna rambut jagung, color kuku, ponteng puasa, ponteng sekolah, curi2 keluar sekolah melalui gate yang halus, time ni kurus lagi :p ponteng kelas tambahan sekali kantoi mak aku cari kat sekolah, hehe, mencuri jajan blablabla) perghh teruk jugak zaman jahiliah aku.. kemudian aku berubah kepada budak nerd. muahaha!

      Delete
    4. Semua orang diberi peluang :) Allah uji kita dengan pelbagai cara pengalaman sepatutnya mematangkan kita.. :)

      ok la tu boleh masuk contect hoho

      Delete
    5. eee.. malas la.. x de mood nak update blog tau.. ok la x pe, nanti aku update pasal scan telur matang.. oppss tak habis2 dengan masalah pompuan. hehe.. then aku update pasal cameron. tunggguuuuuuuuu

      Delete
    6. woh sampai kena scan.. :)
      Ok la tu pi tempat sejuk sejuk huhu :)

      Apapun good lucks.. and take care

      Delete
    7. entah, laki aku suka betul berjalan.. aku rasa dalam setahun, berapa banyak tempat dah kitorg pergi.. service kereta pun, sepatutnya 2x setahun... ni aku punye dah macam 3 or 4 kali dah setahun.. fuh!

      Delete
    8. ok la bila lagi nak berjalan esok dah ada askar payah pulak nak berjalan :)

      Delete
    9. bila ada askar, lagi meriah nak berjalan :)

      Delete
    10. Memang meriah tapi lagi penat :)

      Delete
    11. betul lagi penat, tapi berbaloi.. sebab kite tau, how hard it is to get that "penat" :)

      p/s: yeke? silap2 habis ku rembat sorg2 dgn rotan.. hahaha

      Delete
    12. last2 jalan2 tu jadi kejar2 anak tau..nak beli barang dapur pun jenuh kepong anak.hehehehhe....

      Delete
    13. bukan saje penat kos pun bertambah so masa berdua ni puas2kan la berjalan merata2 pi mengembara terbangs ana sini hohoho.. :)

      Rapatkan hubungan suami isteri tu bagus.. :) ada anak esok kena curik2 masa pulak nak buat macam tu :)

      Delete
    14. hahaha.. kepong anak ye.. tu yang tak tahan tu.. tula, bila tgk anak buah. waduh, nazabnya mak bapak dorg nak membela.. lagi2 yang dapat kembar. memang kena ada orang lain tolong. idak sorg ke kanan, sorang ke kiri. dah la memasing dah ligat merangkak.. ffuuuh

      Delete
  13. Za,update la cita baru..plz..plz...cita pasai service keta pun takpa...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. omaigod, my life tak de yang happening now.. hehehe.. ok x pe, jumaat ni aku update baru.. tungguuuuuuuuu ;)

      Delete
  14. Replies
    1. ada.. tengah cari info lengkap sikit ni.. hehehe

      Delete
    2. hahahahahhaa....ok..cari..cari...

      Delete
    3. actually aku tgh kumpulkan info.. insyaAllah malam ni aku update ye :)

      Delete
    4. update lar bebila ko nak Za haha.. :)
      takpe kitaorang jenguk juga walau takda update huhu.. :D

      Delete
    5. hahaha.. aku nak update kat ofice.. tapi banyak pulak kerja.. bila nak update kat rumah, perghhh ngantuk giler bijik mata. after isyak terus boom. laki balik kerja pun tak sempat nak bangun, sebab takut tak boleh nak tidur balik.. tak tau kenapa, lately tidur tak lena.. berpeluh2 leher. panas sangat pasal jerebu kot :(

      Delete
  15. akak kita still blur nak kira ni cmna? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. part mane yang blurr tu? meh saya ajar :)

      Delete
  16. baru laa tau kewujudan menda ni...mekaseyh share...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru terbaca about ur 2nd baby..smoga kuat hadapi ujian dan sentiasa dalam rahmat Allah swt..

      Delete
    2. Sy blur part yg garis merah melintang tu nk kira refer kpd apa...

      Delete
    3. ct hasma, kalau garisan menegak tu hari yang dijangka Ovulasi. Kalau garisan melintang tu garisan borderline. means kalau pregnant, insyaAllah suhu akan sentiasa atas dari garisan borderline tu.. kalau suhu drop, then suhu jadi bawah borderline, kemungkinan akan period/ancaman keguguran bakal berlaku. tapi semuanya dengan izin Allah, ada juga yang dah jatuh dari borderline, tapi next day suhunya naik balik, dan kandungan pun masih sihat

      Delete
  17. Thanks info, Sgt bermanfaat,
    Please welcome to my blog www.hanasihat.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. Thanks info, Sgt bermanfaat,
    Please welcome to my blog www.hanasihat.blogspot.com

    ReplyDelete