Monday, August 1, 2011

My VIVA

Salam,

Ha ni aku nak cita tentang Viva aku ni. Hehehe.. Tak sabar rasanya ingan memelukmu sayang.. Owh viva ku.. Ada cerita tak best sebelum aku beli viva ni. Nak cita pun macam tak best.. Tapi tak pe la.. Cite gak la.. hehehe..

Hari Pertama:
Inilah dia alkisahnya.. aku kena pergi kerja luar ke cyberjaya. so pepagi aku pun start la enjin kete kancil ku.. start punye start.. aik apasal ni.. dia x mau hidup la pulak.. adoi... aku dah la parking kat tempat panas.. apa ni.. baru pukul 8.30 pun dah start panas ni.. dapat lak enjin kete kancil ku pulak tak boleh nak start.. adoi problem betulla.. so aku pun call kawan aku kata nak tumpang.. tp dia dah on the way la pulak. hrmm.. terpaksa la aku EL (emergency leave). aku pun suruh la tunang aku datang dan tolong startkan.. setelah 3 kali percubaan.. akhirnya berjaya jugak startnya.. fuh!. so pergila service perodua.. kena charge service rm295. pastu tanya dia.. confirm tak esok boleh start ni? dan kecewanya.. dia boleh kata tak?? OH WHAT THE!!.. rupanya 295 tu hanya service je.. bukan repair kete aku yang tak boleh start tu la... wawawa T_T

Hari Kedua:
Dan esoknya bagun2 tidur pukul 7 pagi.. dengan tak basuh muka dan gosok giginya.. aku terus turun nak try untuk start keretaku itu.. dan sudah tentulah jawapannya kereta ku itu tak boleh start. aduh.. terus call kawan. kata nak tumpang. Pastu kawan pulak kata, pukul 8.30 mesti dah ada ditempat yang dijanjikan.. adoi.. terkocoh2 aku bersiap.. tapi hebat gak aku. pukul 8.20 aku dah sampai. hehe.. so aku tunggu la kawan aku ni.. tunggu punya tunggu.. aik dah pukul 8.40 ni.. tak kan tak sampai lagi.. jadi aku pun try la call.. adoii.. hp dia la pulak off.. T_T inikah nasib seorang penumpang? sedeynya.. tapi x pe.. sambil aku tunggu.. aku dok sms tunang aku lah.. tapi hari dah mula panas.. belakang aku dah mula mengalir air peluh.. tak boleh jadi ni.. dah pukul 8.50 ni.. so akupun tetapkan. kalau pukul 9 dia tak sampai jugak. aku tak mau tumpang dah. aku nak balik je.. hrmmm.. akhirnya pukul 9, datang la kereta kawan ku itu.. alasan? kawan yang lagi 1 tu datang lambat. HUH!

Hari Ketiga
Tak boleh jadi ni.. kereta kancil ku itu dah rosak teruk ni.. minyak hitam dah makan teruk dimakannya.. nak kena overhaul sebab dah leaking.. tayar pulak dia punya drive sheave dah hampir tak sehat.. sampai berbunyi2 macam nak tertanggal tayar.. molding pun tak okey sampai bergegar ala2 vibrate tahap ke 5 dah.. silap2 hari bulan boleh tertanggal enjin kete :-p. pastu sekarang tak boleh nak start la pulak.. tak boleh jadi ni.. aku nak tolak jugak kete tu! eh kejap.. mesti korang kata aku tak jaga kan kete tu?? jaga okey jaga.. tp kete tu rupanya bukan semulajadi auto.. rupa2nya manual yang telah diconvert ke auto je.. aduh.. rupa2nya.. dulu beli 2nd.. tu je yang mampu.. abah bayar cash.. aku mane heran convert ke apa.. yg aku nak auto.. haha.. sekarang rasakan..

Dan aku mulalah memikirkan untuk tolak je kereta tu..kereta tu dah tak nak berjasa padaku lagi okey.. :-( tengah hari tu jgk aku call mak dan abahku.. bagi tahu nak tukar kereta sebab dah tak boleh start langsung. Dan yang paling menggembirakan, petang tu jugak mak dan abah aku hantarkan geran kereta kepada aku.. hehehe.. terbaek la mak dan abah! Mak tanya kenapa tak ambik myvi? dan jawapan aku mestilah myvi lagi mahal dari viva dan aku tak mampu.. dan beli rumah lagi nak kawen.. :-p hehehe.

Hari Keempat
Okey, geran dah dapat so pe lagi esokknya aku pun memulakan la niatku itu. sebelum nak gi tolak kete tu.. mesti la aku pandai kan.. aku suruh tunang aku try start kete tu.. fuh.. cubaan pertama je terus start.. tp setelah 30 saat gak la bunyi enjinya.. haha.. pastu panaskan ejin selama 1 jam.. dan kereta aku pun bila dah panas... vibrate x berapa terasa la.. :-) dan paling best.. bila nak start balik.. sesaat je beb dah start.. hehe.. pe lagi.. gi kedai basuh kete la.. suruh orang tu basuh luar, dalam + enjin ok.. RM15 je tau.. dan hasilnya sangatla berkilat2 seperti baru. huhuhu.. pastu suruh tunang aku tolong punggah barang.. kasi licin semua barang.. hehe.. pastu tangkap la picture kali terakhir dengan kereta tu.. sedeynya... tapi nak buat macam mane kan.. hrmmm

Okey sekarang perjalanan ke kedai perodua.. bawak salinan IC, Lesen, Slip gaji 3 bulan, dengan slip EFP/KWSP. Geran kete kancil mestila x lupa nak bawak.. Abah dulu bayar cash kan.. mestilah dapat geran kat tangan sendiri :-). Pastu orang tu kata uit gaji tinggi ni.. alza pun mampu.. beli viva je ke? hehehe aku tersengeh bangga.. tapi dalam hati.. tak boleh ikutkan nafsu. kena beringat sikit bila nak beli tu.. nak beli rumah lagi nanti nak kawen.. mcm mane kalau duit habis kat kereta.. hehe. Ha dalam 10 minit macam tu, orang used car tu pun datang, dok tengok2 kereta aku. pastu dia kata ok.. dia nak bagi 10k-11k tu beb.. perghhh aku kata.. banyak tu.. aku ingat 5-6k je memandangkan kereta tu dah rosak teruk.. tapi dorg hanya nampak luaran je.. dalaman dorg tak nampak.. hehehe... syutttttt senyap2 ye.. :-p. pastu dorang minta geran.. aduh.. geran aku tak ada endorsement convert ke auto la pulak.. adoi.. dah used car tu cakap, dia tak berani nak ambik. kalau ambik pun.. dia berani 8.5k je.. huh! aku pun tak boleh jadi ni.. aku cakap aku ingat tempat yang aku beli kete ni.. aku nak minta endorsement tu.. sib baik tempat jual kete yang aku beli dulu tu dekat je.. hehehe. tanya punye tanya.. haiya.. tak ada ma endorsement tu.. aiyo.. ni macam mane ni.. cina tu pun pe lagi.. u tolak sama i balikla.. wah kagum! aku pun tersenyum la... u mau angkat berapa? hrmm.. 9k la.. haiya.. murah sangat.. 9.5k la.. tu sana tempat pun mau 11k tau.. pastu pandai user car tu jawap.. aiya u jgn percaya sangat.. dia pun tak berani ambik 11k la.. dia bagi alasan saja pasal endorsement ni.. padahal dia pun mahu angkat 8.5k je.. hrrrmmmm.. akupun okey je lah.. memandangkan aku pun just ingat dapat 5-6k je kan.. hahaha.. lepas tu yang paling penting aku cakap, u jangan nak complain banyak ha sama itu kereta.. i yang patut complain banyak.. hahaha

Dia bagi aku cek time tu jugak wei! hehe.. 9k tu beb.. tapi sayang aku lupa nak fotostat cek tu.. T_T. Aku terus je cash kan cek tu kat bank.. uh biarlah. aku bawak keluar pulak duit aku sndr 2.5k.. so total downpayment aku 11500 tuuuuu.. tinggi tak? hehe. Disebabkan aku busy pasal hal tolak kereta.. aku pun lupa pasal kereta aku nak beli ni.. yang aku tau VIVA ELITE 1.0 Auto warna hitam.. hehehe. mula2 dia kata ada diskaun 2.4k.. sekali time aku nak beli tu.. orang bank busy.. aku punye loan boleh proses bulan baru.. dimana diskaun cume 1.4k je.. ceh.. apa barang ni.. aku dah cepat kot uruskan pasal tolak menolak kereta.. org bank yang lambat.. hrmm.. tapi tak pe la.. kete kancil pun dah terjual mahal kan.. kire halal la.. pastu aku pun lupa nak tanya apa free gift yang bakal aku dapat.. yang aku tau.. aku nak viva ku.. owh my viva.. come to mami now :-) bila la nak dapat ni.. dah 4 hari ni.. tak sabarnya la hai..

4 comments:

  1. So dah dapat tak kereta baru??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dapat dah.. lama daaaaahh.. hehehe.. tahun lepas dapat dah.. siap dah tukar windscreen dgn tayar 2x lagi.. :p

      Delete
  2. sama la kereta kita.viva elite jgk tp kaler orange n semstinya auto..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.. Arm Gurlz serius ke baca entry pertama aku ni? panjang ni.. hehehe.. tq2
      viva elite oren eh? saya punye hitam legam :p
      dan yeee.. semestinya auto :)

      Delete