Tuesday, December 11, 2012

First Anniversary

Yesterday was my 'First Anniversary'. Tak de sambutan yang kow-kow yang dibuat sebab memasing kerja then memasing tengah simpan duit untuk planning akhir tahun ni. Planning apa? Tungguuuuu~~ Ikut hati memang nak celebrate kat Bagan Lalang makan sotong goreng tepung dia.. perghhh meletop sedap giler. Tapi sorry aku lupa name restoren tu apa. Tapi aku masih ingat lagi la kedudukan restoren tu kat mane. Next time pergi lagi, In shaa Allah tak sesat kot. hehehe


Alamak, mengarut ke tempat makan-makan la pulak.. Ok balik ke topik asal. Time aku nikah, entah kenapa aku tak nervous langsung. Aku happy je. Hati berbunga-bunga riang. Sekali laki aku sah je akad nikah dengan sekali lafas, aku terus tarik nafas lega.. FFUUHHhhhhh~~~ Then of course la senyum aku sampai ke telinga, dalam usia yang normal, Alhamdulillah aku dah jadi bini kepada hamba Allah ni :) Lepas tu adek sedara aku tanya, "ko tak nangis ye lepas sah nikah? kalau orang lain, rata-rata menangis.." Ha menangis? eh  aah lah, kenapa aku langsung tak terfikir nak sebak or sedih or tetiba mengalir air mata or seumpama dengannya. serius aku tak terfikir langsung pasal nangis-nangis ni!


Nak dijadikan cerita, sebulan sebelum nikah, kitorang gi tengok upacara nikah kawan kitorg sorang ni. Kitorang duduk betul-betul depan tok kadi tu. Then Ya Allah, tok kadinya tanya itu ini itu ini kat pengantin lelaki. Giler cuak kitorang rasa. Soklan paling tak boleh blah "Awak nak Ijab ke atau nak Kabul?" ha kalau korang, apa jawapan korang? Confirm ada sesetengah yang tak dapat nak berfikir secara tulus nak jawap apa kan.. Yela nervous nak kawen, di soal lak pelik-pelik. Sib baik pengantin lelaki tu hebat menangkas segala soalan-soalan cepumas itu. Hehehe. Bermula lah saat-saat dupdap dupdap laki aku, yela, darah gemuruh la katakan. Sekali bila dah waktunya, alahai, sempoi giler tok kadi kitorang tu, langsung tak tanya apa pun. NASIB BAIK! Ha tengok tu pemberian daripada laki aku, YE aku memang suka emas! setiap tahun pun kalau birthday aku, aku akan suruh laki aku belikan aku EMAS 916 sebagai hadiahnya.. lalala~~


Semalam laki aku beli 4 jenis kek kecik-kecik. Ada TIRAMISU kegemaran aku.. hoye-hoye! Then ada, cheese cake and chocolate moist and lagi satu tu apa entah. tapi aku pening kepala giler semalam. Aku makin sikit je.. Opppsss leh caye ke? ye lah betul tak tipu, aku makan cikit je kek tu! Sorry kualiti picture tak best, guna telepon 33sekupang je kan..Sekali tak boleh blah, memalam tetiba lapar balik then ajak hubby gi pasar malam. muahaha. Best giler naik motor memalam tak pakai helmet and sejuk-sejuk then peluk hubby ketat-ketat.. ha budak-budak bawah 18tahun sila main jejauh!


Moral of the Story: Agak-agak rasa nak bernikah tu, bersiap sedialah segala fizikal dan mental ye semua ;)

p/s: Berazam untuk mendapatkan baby pulak! InshaaAllah (^_^)

                                 *~~*~Hope our marriage will be long lasting until Jannah~*~~*

226 comments:

  1. apa??? naik moto memalam tak pakai helmet??! huh aku kalau tgh bawak keta tetiba nmpak puak2 lagu ni aku kutuk dlm keta..kahkahkah

    btw happy wedding anniversary #1, len kali nek moto pakai helmet na ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan., aku pun klu tgk bebudak kat kmpg aku tu naik moto tak berhelmet, aku rasa mcm nak sepuk je sorang2.. membebel2 aku dlm kereta sensorng.. sekali aku sendiri yg buat, perghhhhh serius.. mmg best giler!! hidup bebas kepala ringan tu beb! hahaha.. lagipun pasar malam dgn rumah 3minit je la hai.. jalan kaki pun boleh klu nak, tp berpeluh2 gak la kot.

      btw thanks for the wishes ;)

      Delete
    2. Ala takat pi dekat tak pakai helmet biasa je
      nak dekat rumah biasa bukak helmet hidu udara segar dan sejukan kepala..

      Ok je..

      Delete
    3. baru start moto pun leh accident tau.. humai2 aku ni.. kemain dok bebel kat org.. aku pun 2x5 je la hai.. tp kalau kat jalan raya besar, confirm aku pakai helmet, pernah accident 2x kan.. cuak gak la

      Delete
    4. Hari jumaat je ada lesen besar tak payah pakai helmet kat jalan besar hahaha.. :D

      Delete
    5. amboi.. besar noe lesen dia tu.. tapi hati2 lah ye.. takut aku tgk klu yg masjidnya kat pekan besar.. selamber je memasing tak bertopi then bawak lilau2

      Delete
    6. Ntahnye apo la depa pi masjid (walau Jumaat pon) pakai la helmet..
      Bahaya tuh weh

      Delete
    7. ha, kayuh beskal pun kena pakai helmet tau! untuk keselamatan jugak tu!

      Delete
    8. memang aa kalau basikal extreme kena pakai segala.. untuk keselamatan

      Delete
    9. dok eh.. beskal 3roda pun kena pakai helmet tau! ;p

      Delete
    10. Koman la korang ni
      Tak payah pakai helmet segala la baru la ekstream

      Budak-budak kat kampung aku jatuh bangun naik motor tanpa helmet ok je hidup sampai sekarang.


      Delete
    11. hahaha.. ni betul2 ke or perli je ni OrangMinyak? :p

      Delete
    12. Ceh orang minyak..

      orang minyak memang la tak perlu pakai topi kaledar..
      kalau pakai pon musti jatuh dah licin
      kakakaka.. :P

      ni untuk jenis fragile naik beca pon kena pakai helmet & tali pingan kalendar tau belum ngan jaket keselamatan lagi..

      Delete
    13. nama pun orang minyak.. ilmu kebal kuat didada.. hehehe.. gurau je..

      eh kalau naik beca, yang kayuh tu kena pakai helmet! HAHAHA

      Delete
    14. penumpang pon kena!

      Delete
    15. kena apa? pakai helmet? helmet apa? helmet kura2.. hahahaha

      Delete
    16. Helmet kuda :P

      Delete
    17. mane de helmet kuda la.. ha ckp pasal kura2, semalam ada kuar2 melintas jalan.. hahaha.. comel gilerrr!! laju kot kura2 tu jalan

      Delete
    18. upin ipin jadi kura-kura memang comel lar

      Delete
    19. anon jd kura2 pun comel jgk kot :p hahaha

      Delete
    20. betul la
      ramai bebudak mermepit kat kampung aku ni
      memang selamba je tak pakai helmet
      mungkin belum ajal kot

      Delete
    21. kalau kat kampung susah la nak cakap. memasing mcm selamber je tak pakai helmet.. sampai aku pun terjebak sama.. klu ada yg mati sekalipun, yang lain takkan ambik pengajaran punye.melainkan tetiba ada polis buat rondaan.. ha baru masing2 gelabah beli helmet.. wakaka

      Delete
    22. biasa juga tengok budak tak cecah kakai bawka motor dah tu laju pulak tu hari tu balik kampung dengar ada eksiden teruk juga katanya.

      memang tak insaf kalau tak cacat ahaks

      Delete
  2. Musti ko cakap "Yes!!!" ngan tangan sekali kan kan kan :P

    Apo-apo pon happy Aniberseri seri :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello~~ harusla control ayu beb.. mane leh nampak sgt ke"excited"tannya tu.. aku just cakap.. fffuuuuhhhhhh alhamdulillah! hehehe.. so anon ni lelaki kan? ce jawap soklan cepumas ni "Awak nak Ijab ke atau nak Kabul?"

      Delete
    2. Tak tau pulak saya lelaki ke perempuan :P
      Ntah lar Ijab ke ijad? Qabul ke kabul?

      Delete
    3. ha tengok, anon dah terconfuse indentity.. muahaha.. tu la kan, kite pun leh terconfuse tang ijab kabul ni.. same je nak eja ijab qabul pun.. so apatah lagi pengantin tu sendiri.. giler tak cuak nak memikiorkan jawapan. tp steady tu dia leh jawap.. perghhh salut!

      Delete
    4. Saya rasa baik ijab ler bagi/lepas tangungjawab kat orang hahaha..
      Qabul ni terima tangungjawab berat dik neg oi.. :P

      Delete
    5. ha.. memula pun aku berfikir mcm ko jgk.. tapi salah.. bukan itu jawapan yg tok kadi tu nak.. takpe.. cuba lagi :p

      Delete
    6. Nanti aku tanya Tok Kadi

      Delete
    7. tak payah ler tanya.. meh aku tlg terangkan balik.. haha.. dia mcm ni la maksud ustaz tu.. ijab tu seumpama tok kadi.. qabul tu seumpama pengantin perempuan.. so tu soklan dia "awak nak ijab ke awak nak qabul?" sib baik pengantin lelaki tu jawap "qabul" dgn erti kata lain pengantin perempuan lah.. aku pun pelik kenapa dia soal mcm tu.. bukan qabul tu maksudnya lafaz selepas diijabkan ke.. huhu.. entahlah, tok kadi tu lebih faham.

      Delete
    8. Yerla.. :P dah Qabul tu pihak lelaki kalau tak Qabul tak sah tak kawin le lelaki tu tak dapek isteri hoho :P Musti la nak perempuan :P dah nak kawen seh..

      Ijab nih dari bapak melepaskan tangungan kat pihak lelaki so dia ijab nih kira aku serahkan tangungjawab anak perempuan aku ke atas ko, ko sedia tak ni lepas ni segala tangungjawab dia terserah ke atas engkau segala makan minum dosa dsb... :)

      Tu isteri kena taat pada suami sebab segala dosa tangungjawab dah berpindah kat suami.. Dan suami kena ingat BERAT tu weh.. Dosa sendiri pon tak tahu leh pikul ke idak nak BERTANGUNGJAWAB anak orang lagi.. lom ada aanak lagi karang adeh..



      Delete
    9. hahaha weh anon

      Perempuan mana leh Ijab & Qabul takda option langsung
      Lelaki bujang kalau jadi pak imam je leh Ijab tu pon wakil wali
      So lelaki bujang definietly kena Qabul la dah sah kawin dapat anak karang baru leh ijab untuk anak perempuan.

      Delete
    10. fuihh.. gaya anon mcm takut bebenor nak kawen ni.. hehehe.. mmg besar and berat tanggungjawapnya.. lagi2 yang tak berapa nak rajin mcm aku ni.. hehehe. so anon dah jmpe calon ke belom? :p

      Delete
    11. Ijab = yang mengakadkan pengantin lelaki (samada wali/wakil wali/tok kadi lah)

      Qabul = yang menerima akad daripada si"Ijab" (pengantin lelaki)

      yang aku confuse, kenapa tok kadi tu tanya pengantin lelaki "kamu nak ijab ke kamu nak qabul?" then pengantin lelalki jawap "Qabul" tercenggang aku nak memikiorkan apa soklan tu dan jawapannya..

      any idea?

      Delete
    12. Nak test pengantin la tu dia tahu tak Ijab & Qabul tu apa..
      Kalau nak kawen jawapab betul Qabul lar :P

      Kalau dia jawab Ijab ko musti dah kawin ngan Pak Imam tu wakakakaka.. :P

      Delete
    13. eh tak lah.. kalau dia jawap ijab kan, pak imam tu ckp "sib baik awak jawap qabul, kalau awak ijab tadi, pengantin perempuan tu saya lah yang ambik.. HAHAHAHAHA gelak besar"
      ok mgkn tok2 imam tu dok melawak je kot.. nak ceriakan suasana kan!

      Delete
    14. kan dah cakap dah
      ada hati yer pak imam tu :D

      kalau aku la tanya pak imam tu pak iman tengah mencari ke?
      wakakaka.. :D

      Delete
    15. eh mane boleh ckp mcm tu kat pak imam.. x akad lagi ni.. krg tak pasal2 tak disahkannya akad tu.. ha x kawen ko sampai ke sudah :p

      Delete
    16. Ala pak imam tu wakil aje kalau dia aniaya suruh la wali ijab qabulkan lagi afdhal :P

      Delete
    17. yela.. anon dah kawen kan.. nak takut apa ye.. dah selamat dah pun.. :p

      Delete
    18. PiSCes ZaDecember 12, 2012 1:29 PM

      Tak jumpa lagi calon sesuai :|
      Atau terlalu memilih sangat :|
      Atau takut nak pikul tangungjawab :|

      Delete
    19. berapa banyak anon daaa kat sini.. aritu kata edar2 kad kawen.. la ni x jmpe calon sesuai pulak.. ahak! admin dah pening2 lalat (@_@)

      malas nak cakap "carilah calon tu" karang ada yg respon balik ckp cari dgn cara menyundal pulak.. forever desperate la blablabla

      so umur anon berapa dah ni?

      Delete
    20. Anon yg mana pulak?

      Delete
    21. anon kat blog buasirotak. huh, malas nak cakap pasal tu lagi.. so anon di atas ni umur berapa sampai tak kawen2 lg nih? nak hakak tlg carikan ke? :p

      Delete
    22. saya amuda lagi kak 17 tahun
      eh akak tanya saya ke anon lain huhu

      Delete
    23. aku tanya semua anon yg ada kat sini ler.. owh kamu ni muda belia lagi.. SPM baru lepas la ni eh? amboi2, baru setahun jagung dah gatai cari calon ye.. belajar dulu pandai2.. ha sila letak nick kamu.. aku confuse dah ni.
      opsss terjadi mak nenek la pulak :p

      Delete
    24. La Anon 17 tahun pi jejauh :|
      tapi betul la dik masa muda ni carik calon ramai2 then didik bebaik sampai sesuai jadi calon isteri cewah.. :) mana tau ko leh kawin sekali 4 karang wakakakaka.. :D


      Kak Za, saya muda lagi lar sebab umur tak pernah meningkat :P wakakaka..

      p/s: jgn confuse enjoy2 jo..



      Delete
    25. hahaha.. okey lah! layannnnnn.. kemain pgl aku kak ye.. aku pun muda belia lagi ni tau :p

      ha aku dah elergic dgn ayat "masa muda ni carik calon ramai2 then didik bebaik sampai sesuai jadi calon" tak pasal2 di cop DESPERATE. udah pilihan memasing.. tapi bab kawen 4 tu, teman tak gemar benor mendengarnya.. dammnnnn!

      Delete
    26. Apa salahnya kalau mampu bukan kawin ngan ko biar la dia kawin 4 sekaligus pon dah rezeki dia dapat isteri mithali :D

      Delete
    27. nahe nahe nahe... mcm mane nak berlaku adil? even kawen satu pun, kdg2 x dpt nak berlaku adil antara bini dgn ibu sndr.. besar tu tgjwp lelaki.. lagi2 klu nak kawen lebih 4 ni..

      Delete
    28. Tu yang kena didik awal2 hahaha :P

      Delete
    29. ko nak didik dia mcm mane weh? ko jgn nak ckp ko didik dia drpd zaman kanak2 ribena lagi.. hahaha
      contoh didikan "along nanti dah besar, pilih awek cun2 ye, pilih ramai2 pun tak pe, yg penting adil.." cenggitu ke? hahaha

      Delete
    30. Aku rasa la lelaki sekarang perlu dididik untuk jadi lelaki sejati mithali yang boleh bertangungjawab. Patut ada pembangunan insaniah lelaki yang boleh menghasilkan lelaki yang ungul sebagai bapa suami abang adik yang terbaik dunia dan akhirat.

      Betul tak? masalah sekarang sebab orang fokus kat perempuan je Asyik2 perempuan je yang dibantu padahal lelaki ni patutnya menjaga dan protect perempuan kalau lelaki ni dididik dengan baik jadi yang terbaik tiada perempuan yang teraniaya. Aku rasa la.

      Manusia ni bukan lahir2 dengan didikan dan panduan bukan boleh baca dan faham semua kena belajar dan dengan tangungjawab yang BESAR sebagai lelaki amat pelik bila ada kementerian untuk wanita tetapi tiada untuk lelaki seolah-olah lelaki ni leh belajar sendiri2 - tu ramai masuk masuk pusat serenti.

      Delete
  3. ko ni anak mami ke apa suke dengan EMAS segala bagai??

    ReplyDelete
    Replies
    1. dok eh.. mata aku mmg suke blink2 :p

      Delete
    2. bila emas dah banyak tu, jangan lupa bayar zakat!

      Delete
    3. aritu laki aku ada google pasal zakat ni.. zakat utk emas yg dipakai ada kadarnya.. tapi aku pun dah lupa.. nanti aku cek balik :)

      Delete
    4. ada kata kena pakai kalau tak pakai baru kena zakat :P
      kalau banyak larat ke nak pakai..

      So Kalau banyak zakat je la karang kena soal kat akhirat pulak
      sebab rasanya ada had leh pakai sebagai perhiasan kat selangor ni dalam 800Gram.. http://www.e-zakat.com.my/zakat-harta/zakat-emas-perak/

      ko ada lebih 800Gram? selebihnya tu kena zakat :)


      Delete
    5. so far baru sikit.. lagi pun, sapa la yg larat pakai 800gram weh? mak2 mami pun kalah youu~~ tapi x tau la kalau ada yg pakai kan, gelang kiri kanan, rantai leher, kaki, subang, cincin semua.. leh jadi gak. kot! :p
      tapi aku tengah berusaha utk mengumpulkan sampai 800gram la ni.. haha

      Delete
    6. Perempuan ni kan kuat :)

      Delete
    7. opsss silap.. karang tak pasal2 kena rompak! :S

      Delete
    8. pakai je emas zulian haha

      Delete
    9. nahe nahe nahe.. emas 916 adalah pelaburan terhebat! ko takkan menyesal memilikinya.. percayalah!

      Delete
    10. Hanya harta dunia tak bawak mati pon

      Delete
    11. tak pe tak bawak ke mati.. asalkan leh turunkan ke anak cucu cicit sendiri.. senang 7generasi :)

      Delete
    12. Mohon jadi generasi bawah tuh hoho, mewarisi ok ja mencarik tak larik wakakakaka

      Delete
    13. apaaaaa????? amboi amboi amboi... sedapnya dia.. ok tak jadi la nak wariskan ke generasi akan dtg.. nanti malas mcm kamu.. hehehe :p

      Delete
    14. huish kedekut la Mak Za ni :P cencel la

      Delete
    15. HOI!! paling aku MAK??? meh sini MAK sembat kamu.. suh gi sekolah monteng je dia.. pastu ada hati nak bolot rete puasa mak ye.. bertuah punye budak!

      hahaha

      Delete
    16. garangnye makcik :P

      Delete
    17. aku ni mak kamu.. kamu pgl aku makcik? bertuah punye anak.. x cium bau syurga karang kamu tu.. haha.. dialog kat tv selalunya

      Delete
    18. terima kasih ya

      Delete
  4. sedapnya kek! sedapnya kek! sedapnya kek!
    sedapnya kek! sedapnya kek! sedapnya kek!
    sedapnya kek! sedapnya kek! sedapnya kek!
    sedapnya kek! sedapnya kek! sedapnya kek!
    sedapnya kek! sedapnya kek! sedapnya kek!
    sedapnya kek! sedapnya kek! sedapnya kek!
    sedapnya kek! sedapnya kek! sedapnya kek!
    sedapnya kek! sedapnya kek! sedapnya kek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap, semalam baru je lepas makan kek coklat

      Delete
    2. wah kek buatan sendiri or beli? mak mertua aku pernah ajar buat kek coklat.. tapi x ingat step la.. :(

      Delete
    3. kek buatan makcik kedai kek :)

      Delete
    4. mane ko tau makcik? entah2 kakak ke, adik ke, awek yg comey lotey ke.. :p

      Delete
    5. saya nampak makcik tu yang buat
      dia juga yang hias

      Delete
    6. sib baik mkck.. klu awek, confirm hari2 muka ko kat situ :p

      Delete
    7. yeala musti awek tu pon macam kek :P
      nanti saya tanya kalau makcik tu ada anak perempuan dia tahu tak buat kek :P

      Delete
    8. kemain lagi ko nak tanya ada anak pmpn ke idak ye.. buat kek hari2 bole.. jgn makan kek hari2 je.. nanti demok mcm saya "-_-)

      Delete
    9. takpe nanti saya tanya dia suka tak org gemuk :P

      Delete
    10. kenapa? anon ni demok ke? owh ada anon demok, ada anon kurus, ada anon dah kawen, ade anon bujang.. semua ada kat sini eh.. tp msg2 tak nak letak name.. mcm mane nak buat ni eh? :p

      Delete
    11. Saya Anon yang comel & oshem tak gemuk macam Anon di atas :D

      Delete
    12. haip! jgn sebut-sebut gemuk.. sensetive.. tersentap makkk nokk~~ haha
      ok tukar la nick anda kpd anon yg comey lagi oshem.. muahaha

      Delete
    13. Anon Comey lagi OshemDecember 13, 2012 at 5:14 PM

      Buleh aje no hal :P

      Delete
    14. HAHAHA. LOL

      kamu ni perasan bebenor! ok x pe.. aku x sudah ketawa ni.. lain kali kamu maintain je nick mcm tu bila komen sini ye!

      Delete
    15. Ceh kena 2-0 nih lemah dengar semangat dari kak ros ka?

      Delete
    16. Akak kesayangan hamba yang comel
      muhahaha

      Delete
    17. owh ingat kan akak upin ipin.. betul betul betul

      Delete
    18. kalau kak Ros tu musti dah menang 5-0 :D

      Delete
  5. Wah!Gumbiranya ni firt blog aku baca pagi ni.
    A good happy thing.

    Congrats!! Usaha BANYAK-BANYAK. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. USAHA BANYAK-BANYAK yang tak tahan tu.. hahaha.. tu la, tengah berusaha seboleh upaya ni! hehehe :)

      Delete
    2. Amaran: Nasihat ni bagi orang dah kawin saja

      - Cuba posisi2 yang membantu daya penebusan dalam supaya gen X/Y dapat bertemu gen Y.
      - untuk dapatkan anak lelaki/perempuan kena kira kitaran aktif yang sesuai.

      Selamat mencuba dan semoga berjaya.

      Delete
    3. Nasihat yang membina.
      Posisi paling hampir dah cuba
      kiraan kitaran aktif pun tak pernah miss

      tapi tetap tak berjaya.. T_T

      Delete
    4. Jangan lupa apajua rezeki dan amanah tuhan tentukan
      Mungkin belum masanya untuk diberikan amanah

      Selamat berjaya Za banyakan doa

      Sebaiknya suami isteri solat mohan hajat bersama-sama
      lakukan segalanya bersama-sama insya'Allah.

      Wallahualam.

      Delete
    5. ha nasihat yang bagus (^_^)
      aku pernah baca ada ayat yang sesuai utk diamalkan hari2.. tapi aku tak sempat nak research lebih lanjut. ha leh la start research balik :)

      Delete
    6. Kedua kena sihat dah subur

      Ramai orang tak sedar yang menetukan jantina ni dari sperm lelaki so lelaki pon kena jaga pemakanan supaya benih elok dan sihat.

      Apapon yang penting usaha tanga kejayaan.
      Kalau nak cepat pakai lift ambik anak angkat :P

      Delete
    7. subur tu yg plg aku takut T_T
      awal tahun ni nak gi check.. moga2 jmpe puncanya and boleh diubatilah hendaknya..

      Delete
    8. Buh baja banyak2 :P

      Delete
    9. tanam dalam-dalam.. opsss.. anon bawah 18thn sila main jauh2.. :p

      Delete
    10. Senak nanti :P adush :|

      amponn...

      Delete
    11. Anon Comey Lagi OshemDecember 16, 2012 at 11:29 AM

      Bukan besh ke? huhu

      Delete
  6. oke, aku ade 5+ months lagi tapi da cuakkk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha aku ada serba sedikit nasihat berkaitan pengalaman aku dulu..
      make sure dah ada list2 preparation utk kawen tau.. eg:
      *Kursus kawen
      *Kad kawen - penting buat awal2.. krg lewat jenuh nak invite kengkawan. buat 5bulan sebelum pun ok. muahaha
      *Ambik ujian saringan HIV
      *Mak andam - package lengkap la.. kalau baju buat sndr, make sure sebulan sebelum dah siap bajunya..
      *Tukang buat Inai - dulu aku guna inai lekap je ;p
      *Katering/Khemah..

      Semua2lah.. tapi jgn lupa listkan senarai kawan2 baik start drpd skrg.. krg tak pasal2 dicop lupa nak jemput kawen plk.. muahaha

      Delete
    2. Aku jemput kawan aku sorang pon tak datang :| siapa yang lupa agaknye..

      Checklist memang kena buat supaya tak miss atau kelam kabut kemudian..

      listkan yang PENTING sampai le ke optional..
      siapkan perkara yang PENTING dulu.. baru yang optional..

      lakukan bersama pasangan masa ini la nak tahu dia serious ke nak kawin atau tak kalau asik kita je buat semua itu ini.. fikir la sekali lagi dah kawin esok kemungkinan kita akan kena buat semua benda hahaha.. :)

      apapon good lucks..

      Delete
    3. ha anon dah kawen ruponya.. :p tapi tu la.. dah listkan sesiap pun, ada gak yang terlupa.. senang cite, kalau ada duit, banyak benda boleh bantu meringankan beban kite. lagi2 dari segi makanan (katering + pelayan sgt2 membantu okey!)

      Delete
    4. Anon mana tu huh :)

      Yea betul tu kena buat persiapan awal
      Apapon insya'Allah benda baik Allah permudahkan

      Delete
    5. ntah anon mane entah.. anon2 ni degil.. suh register x mau.. pok lelaju karang.. babap nak babap?

      Delete
    6. Degil betul Anon tu

      Delete
    7. entah. degil! pulas telinga ni.. eeeee geramnyaaaa!!

      Delete
    8. Adakah itu kiasan macam Dato Adenan bagi?

      Delete
    9. Dato Adenan bg kiasan mcm mane? tempek sikit aku mau baca..

      Delete
    10. owh.. itu kiasan.. ini betul2.. aku rasa ringan giler tangan ni nak pulas telinga kamu!

      Delete
    11. larik la.. aku penat nak ngejor.. nanti kamu balik sini balik, aku pulas la.. jaga kamu!

      Delete
    12. :P bosan lar tgk bola macam takda semangat jo

      Delete
    13. kamu tgk si thai.. hebat giler.. tgk skill dorg kecek bola, skill dorg bawak and passing bola.. perghhhh salute giler! aku harap thai menang lawan singapore nanti

      Delete
    14. Thai akan menang kot

      Delete
    15. Gajah dah pijak Harimau
      kita tengok nasib Singa pula

      Delete
  7. Selamat berani berseri dari Orang Minyak
    Semoga kekal makmur sepanjang masa

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks orang minyak.. sib baik datang sensiang.. kalau memalam.. cuak guak gue dibuatnya.. eh kenapa "Profile Not Available"?

      Delete
    2. Sebab saya orang minyak lol XD

      Delete
    3. okey! jgn dtg terjah aku memalam tau! gerunnnnn~~

      Delete
    4. OrangMinyak

      Jom ngeteh..

      Delete
    5. NZ kat ne? opsss tercelah la plk. sorry tumpang lalu ye~~

      Delete
    6. Yang aku tau NZ ni kat KL tak silap kat Wangsa Maju?

      Delete
  8. Replies
    1. ff.. thanks.. tapi kamu punye blog banyak benor anon2 yg tak sehat. idak berani aku nak meninggalkan komen disana.. sorry ye!

      Delete
  9. weii!! henpon 33sekupang me de camera la wei!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedai Repair HenfonDecember 13, 2012 at 9:22 AM

      Boleh upgrade tada hal punya

      Delete
    2. giler ko 33sekupang leh upgrade.. campak kat anjing leh la..

      Delete
    3. kemain ko reply sampai 2x ye.. aku remove dah 1.. campak kat pakwe yg sengal pun sesuai gak :p

      Delete
    4. hahaha! tersalah tempek dong. ko memalam tak online ke weh?

      Delete
    5. Semua boleh, cuma kena tukar litar dan sedikit modifikasi saja.
      Takda ada masalah.

      Delete
    6. online memalam klu rumah ada streamyx.. hehe.
      eh hp yg x de kamera boleh modified? berapa pulak costnya tu eh?

      Delete
    7. Gebang lebih je tu.. ce tunjuk bukti la kalau betul leh modifikasi.. baru ana percaya!

      Delete
    8. Kedai Repair HenfonDecember 13, 2012 at 3:06 PM

      Boleh tapi kos modifikasi mahal
      lebih baik beli enpon yang dah sedia ada kamera

      Delete
    9. mohon bagi link kedai hp anda, mane tau lain kali aku mau beli hp baru, leh terjah sana je.. iyo dok?

      Delete
    10. Kedai Repair HenfonDecember 13, 2012 at 5:19 PM

      Tak caya la tuh kalau tak caya baca WIKI 3310 ni dulu

      In theory the 3310 can be retrofitted with a camera by using the microphone input as a data port, in much the same way that SSTV works. As the maximum frequency is typically 8 kHz it would take about 500ms to transfer one frame to the display so a microcontroller would be needed

      Delete
    11. wow.. serius?? ha kedai repair henfon leh tukarkan ke idok? rasanya ada lg ni hp 33sekupang. tapi dah mati dah. x leh on dah :p

      Delete
    12. korang masih pakai lagi enpon 33sekupang
      memang sempoi enpon ni dulu
      hot stuff

      Delete
    13. enpon 33sekupang? masih ada ke yg pakai.. hahaha.. aku rasa dah x function hp tu..

      Delete
    14. Aku pon ada 3310 ni dulu
      satu kena ragut pastu beli lagi
      amat praktikal enpon ni

      Delete
  10. salam..hepi anniversary!!!...semoga kekal bahagia dunia akhirat...semoga dpt baby jugak tahund epan.ehehehehe......ngantuklak aku la ni weh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. semoga dapat baby secomey baby kamu.. :) kenapa tiba2 ngantuk ni? hehe

      Delete
    2. ntahla..ngntuk sgt..tdoq awai gk smlm..smpi skrg rasa ngntuk..ingt td masa rehat nk tdoq sat.tp takleh gak...huarggghhhhh....

      Delete
    3. za,hg ramai la kawan-kawan anon.hehehee..aku taktau la knp,aku cam takut ja kat anon2 mcm anon2 kt blogserius,buasir otak,faizfakirin punya blog.hehehee...

      Delete
    4. ha bahaya tu.. ngantuk tp x leh tdo.. kak long nak dpt adek ke maksudnya tu? muahaha..

      huhu tu la.. so far anon2 kat sini behave la lg.. ada gak anon yg smash aku sekali kat buasirotak tu.. tp sib baik aku masih waras utk tdk melayannya..

      Delete
    5. hahahahahhahahhaa...xdak la adek ka hapa ka...ngntuk ja kot..hehe

      itula...harap kt cni pun orait la pe'el nya.kalau dak terpkasa la aku usyar ja blog hg tanpa komen sepatah pun.ehehhehehe..

      Delete
    6. suraya punye blog kan dah disabled anon.. so jgn takut la.. huhu.. lagipun dorg suka dgn awek2 bujang je.. aritu aku tgk ko dgn anon kemain cerita pasal tentera2 kat blog ni.. okey la tu kan.. ada benda nak kongsi.. aku x kesah punye.. at least aku leh tambah pengetahuan drpd story korg (>_-)

      Delete
    7. itu pasal tentera.hehehehe....lgpun kebetulan nampak dr cerita dia tu cm dlm 'geng' yg sama ja.heheheh...tu yg leh la bls komen dia.dia tak merapu dan merepek.hehehehe.....aku ni dlm lawak2 aku da seriusnya.lawak aku 15% ja n the rest serius.hhaahaha...(serius la sgt aptb).......

      Delete
    8. aiishhhh yeke? dah ada anak.. x kan still serius kot? mgkn gak kot, klu x, x takkan ko pun join tentera. eh tentera ke tu? sorry aku x reti sgt tang2 tentera ni..

      ni reply kat sini ni.. x kereja ke ini hari?

      Delete
    9. Su dah renew ka :P
      Baru setahun eh baby tu happy birthday la adik.. :)

      Delete
    10. ok, leave anon n Suraya sambung berborak :) admin x mau kacau

      Delete
    11. bawak la air yea huhu

      Delete
    12. hahaha.. ayor apa kamu nak? ayor jus? sky jus? hahaha

      Delete
    13. Air kelapa muda ada?

      Delete
    14. kejap, nak pgl munyit panjat pokok kejap.. mane entah munyit thehell ni.. wakaka

      Delete
  11. Hepi anniversary..smga hepi slalu..visiting your blog and its full of happiness..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. :) leh bertukar2 pendapat pulak ye pasni

      Delete
  12. 100!!!!! hoye hoyeeeeeeeeeeeeeeeeeee! dpt lagiiiiiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu je kereje ko.. tapi tak de hadiah yg aku mampu sediakan.. hahaha

      Delete
    2. Sila redem di stesen petronas

      Delete
  13. kek kawen ko tu, cantek la org tu design... ce tgk daunnya, comey je.. tp syg, tulisan dia kureng sikit.. org yg kreative mmg mcm tu ke eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tu la kan.. aku perasan gak.. design cake dah comey lotey.. tapi tulisan mcm cacing2 sikit.. hehehe

      Delete
    2. tak la kek saya design ngan tulisan semua cantik :P

      Delete
    3. Ni musti bayar kurang ahaks

      Delete
    4. ha.. kek design dgn tulisan? mcm mane tu?
      eh hello~~~ i bayar full okey!

      Delete
    5. Tengok la akak nak design macamana
      Tulisan font apa :)

      Semua boleh buat dijamin beres
      Semua dari bahan organik yang tidak memudaratkan.

      Delete
    6. udah la kamu.. kembang tekak aku dgr kek.. membantutkan dietku aje semua itu!

      Delete
    7. Kedai Kek,

      Kek kembang berhias satu hahaha

      Delete
    8. tu kek kawen dah namanya tu.. hehehe

      Delete
  14. DeeDee PiSCes Za...

    Happy anniversary to you and your husband.... hehehehe... selamat pengantin masih baru.... hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks :) masih baru?? hahaha.. ok la gak kan.. baru 1tahun ye dok..:p

      Delete
  15. awt pulak tiba2 aku takleh klik reply tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab dah banyak sgt komen kot.. aku pun tadi tak leh click.. aku refresh, baru leh.. huhuhu

      Delete
  16. wah sedapnye sotong goreng tepung lapo2 nih.. wah wah mane nk carik ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kah kah kah
      lol XD

      Delete
    2. amboi.. antu-antu sekalian.. bermaharajalela ye.. ha sotong goreng tepung mmg feberet! gi cari kat bagan lalang. mmg tip top! nanti klu aku gi sana lagi, aku tempek entry pasal sotong goreng tepung ye!

      Delete
    3. Hantu pon makan sotong goreng?
      sedap tuh jom Antu2 jom makan seafood

      Delete
  17. baik-baik anon kat sini, :)

    *takjadinaktidurnak BW sat.

    selamat ulangtahun perkahwinan :) moga bertambah rezeki dariNYA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi cik pipi kite ni, blogwalking sampai pepagi, ha pkl 2:52 ha..
      apa2pun thanks for the wish :)

      Delete
  18. jarang sangat bw.sempat buat entry dan tinjau2 blog2 sekejap2 je. ada masa curik2 sikit jengok blog kawan2.^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. samala.. nak bw, mmg tak sempat selalunya.. klu saya, selalu buka beautifulnara, blogserius, akustressgiler dgn buasirotak je.. kenkandang kacau cik plain kite. huhu

      Delete
    2. kacau orang je Kat PizZa ni

      Delete
    3. amboi.. kemain panggil pizza ye.. pis la..

      Delete